Metrový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 4 celé vajcia - 25 dkg práškového cukru - 8 PL teplej vody - 10 PL oleja - 25 dkg polohrubej múky - 1/2 kypriaceho prášku - cca 1 PL kakaa Plnka: 6 dcl mlieka - 2 Zlaté klasy - 1 vanilkový cukor - 1 Palmarín - 15 dkg práškového cukru - rum podľa chuti Čokoládová poleva: 100 g čokolády na varenie - 1/3 Palmarínu

POSTUP PŘÍPRAVY

Cesto:
Z bielkov si vyšľaháme tuhý sneh, pridáme žĺtky a cukor a všetko dobre elektr. mixérom vyšľaháme. Potom na striedačku pridávame vodu s olejom a stále to šľaháme. Do múky si zamiešame kypriaci prášok a varechou jemne tú múku vmiešame do vyšľahanej masy. Cesto si rozdelíme na 2 polovice a do jednej pridáme kakao. Osobitne upečieme vo 2 formách srnčieho chrbáta.

Plnka:
Mlieko, vanilkový cukor a Zlaté klasy uvaríme na krém. V druhej nádobe si vyšľaháme Palmarín s cukrom a pomaly pridáme vychladnutý krém. Do dobre vyšľahaného krému pridáme trochu rumu.

Obidve vychladnuté cesta rozkrájame podľa čiarok na rezy. striedavo natierame raz hnedý, raz žltý rez a spolu ich zlepujeme. Povrch potrieme zvyšným krémom a polejeme čokoládovou polevou. Krájame rezy šikmo, aby sme dostali peknú farebnú mozaiku.

zakto vyzerá rez rozkrojený šikmým rezom
pohľad zhora