Jogurtová nepečená torta *****



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

VRCHNÁ ČERVENÁ ČASŤ: kompótová šťava z červeného ovocia * 2 PL kryštálového cukru ( v prípade, že šťava nie je dosť sladká) * 1 potravinárska želatína * SPODNÁ JOGURTOVÁ ČASŤ: 500 ml bieleho jogurtu * 1 veľká biela kyslá smotana * 6 PL kryštálového cukru *- 1 potravinárska želatína * OVOCIE: najlepšie mäkké zavárané ako sú hrušky, jahody alebo drobné bobuľovité ovocie - maliny, černice, čučoriedky....

POSTUP PŘÍPRAVY

Dievčence, tortička je špičková, príprava trocha dlhšia, ale nemáte na nej čo pokaziť. Príprava trvá dlhšie iba kvôli tuhnutiu želatíny, ale ten čas sa dá samozrejme využiť aj inak... :-))... keď už nedokážete sedieť na stoličke a čakať a čakať :-)) Ja by som vydržala.

1. Červenú želatínu s ovocím pripravíte veľmi jednoducho. Ochutnajte šťavu z kompótu, predstavte si, ako bude chutiť úplne vychladnutá, či nie je trocha kyslá. Ak je šťava kyslejšia, pridajte podľa chuti cukor a šťavu z citróna na vyzdvihnutie ovocnej chuti. Do šťavy nasypte želatínu a nechajte ju napučať. Želatínu urobte samozrejme podľa návodu na obale, ja používam väčšinou túto, mám s ňou najlepšie skúsenosti. Štavu som vopred zohriala v mikrovlnke na nejakých 50 stupňov, želatínu som v nej úplne rozmiešala a nechala ju pučať.
2. Zatiaľ si nachystajte ovocie, väčšie kúsky nakrájajte na drobné kulilinčeky, aby sa tortička dala dobre krájať a nelámala sa, ak bude dostatočne vychladnutá. POužila som hrušky a černice.
3. Na spodok formy dajte pár lyžíc ovocnej želatíny, a strčte formu do chladničky, nech rýchlejšie stuhne. POtrvá jej to nejakých 7 minút.
4. Na stuhnutú želatínu poukladajte drobné, najlepšie červené ovocie,
5. a hrušky. Záleží hlavne iba na tom, aby bolo ovocie mäkké, marhule, slivky atď neodporúčam. Samozrejme pridajte viac ovocia, ako vidíte na fotke a pomaličky zalejte červenou želatínovou šťavou. Opäť strčte formu do chladničky, aby rýchlejšie stuhla, a pôjdeme prichystať jogurtovo-smotanovú zmes.
6. Do misy dajte veľký biely jogurt, pridajte veľkú kyslú smotanu. Biely jogurt robím zásadne doma v jogurtovači, dala som možno viac ako pol litra, keďže ho vždy urobím 1 liter.
7. pridajte kryštálový cukor podľa chuti a dobre vymiešajte. Cukru som pridala nejakých 6 polievkových kopcovitých lyžíc.
8. POtom pridajte zbytok nakrájaných hrušiek,
9. a v troche mlieka napučanú druhú želatínu. Dobre všetko premiešajte a doplníme formu až po okraj :-))
10. Opatrne nalejte na stuhnuté želé polovičku jogurtovo-smotanovej zmesi,
11. dajte zvyšok drobného ovocia,
12. a doplňte po okraj formy. Tortičku dajte na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky.
13. A hotovo. Po niekoľkých hodinách v chladničke som tortičku opatrne vyklopila na podnos. Dievčence, musím sa ale pochváliť, bola naozaj vynikajúca!!!!
14. Dievčence, tortička sa Vám určite podarí, ak nemáte podobnú formu, použite nejakú oválnu, s obsahom 1 liter, ktorú vysteliete jemnou potravinárskou fóliou.
15. Tento krásnemu skvostu od Darii patrí veľký potlesk!!!!!!!!!!