Orechovo-linecké trojuholníčky (rakúske Nussecke :o)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

LINECKE CESTO: 150g hladkej muky * 1 g kypriaceho prasku (asi tretina cajovej lyzicky) * 70 g praskoveho cukru * 15 g vanilkoveho cukru (sledujte gramaz balicka, niektore su 20g,niektore 13g atd) * 1 vajicko * 70 g masla (margarinu) ORECHOVE CESTO: 100 g masla (margarinu) * 70 g krystal.cukru * 15 g vanilkoveho cukru * 20 g vody (3-4 PL) 200 g orechov (ja som miesala vlasske a mandle) Okrem toho: rum (nemusi byt), pikantny dzem (ja som mala len jahodovy), cokoladova poleva

POSTUP PŘÍPRAVY

Kedze este stale nemam pocit,ze sa blizia Vianoce, rozhodla som sa neodkladne skolske povinnosti predsa len odlozit a vyskusat recept,ktory sa mi uz davnejsie pozdaval v jednej rakuskej kucharskej knihe. A konecne to u nas tiez zavonalo Vianocami :o)

Dokonca som premohla svoju lenivost a nafotila aj postup ,o)

Zo vsetkych surovin urcenych na cesto si (rucne) vymiesime vlacne a pekne linecke cesticko. Pre tie neskusenejsie,aj ked sa vam moze zdat,ze je to nezmiesitelne,len dalej mieste a mieste a mieste, ako sa bude maslo pod rukami topit,cesto sa bude pekne spajat. Vymiesene cesto zabalime do sacka alebo folie a dame do chladnicky odpocivat.
Kym sa cesto chladi, zomelieme si polovicu orechov (teda 100g). Asi by som nemala, ale chcem sa pochvalit mojim nadhernym mini-mixerom kupenym nedavno tu na MMB,takze takto som mlela orechy ;-p
Druhu polovicu orechov si nahrubo nasekame.
Na orechove cesto si potom v hrnci zvarime maslo, vodu, cukor a vanilkovy cukor . Povarime,kym sa cukor roztopi.
Vmiesame sekane aj mlete orechy. Mne vysla hmota trosku redsia ako by sa mi pozdavalo (zase ma sklamala moja uzasna vaha, zrejme som orechy zle odvazila), tak som este narychlo zomlela trochu mandli a jemnych ovsenych vlociek a zahustila to. Kto chce a moze, prida trosku rumu (teda,podla chuti ;o) alebo rumovej esencie. Hmota nema byt riedka ale ani prilis husta, este trosku stuhne. Nechame vychladnut napr. na balkone ;o)
Takto vyzerala vychladnuta orechova hmota.
Linecke cesto vyvalkame na hrubku 3-4mm. Prenesieme na plech s papierom na pecenie. Ten papier naozaj odporucam, lebo orechova hmota moze sem-tam postekat a papier usetri vela casu zabiteho umyvanim plechu. Keby ste aj tak papier nepouzili, v recepte pise,ze sa ma plech vymastit. Ospravedlnte tie "dobkance", to som si este trosku upravovala hrubku cesta,kde sa nezadarilo rovnomerne vyvalkat ,o) Upozornujem, tato davka nevyjde presne na jeden cely klasicky plech, bude nieco ku okarajom chybat, tak sa nezlaknite. Rakusania asi nepecu tak vo velkom ako my :-)
Cesto natenko natrieme dzemom a na dzem natrieme vychladnutu orechovu hmotu. Je s tym trosku piplacka,ale da sa to :o) Vrch mozete, ale nemusite posypat mandlovymi lupienkami.
Pecieme pri 170 stupnoch asi 20-30 min. Treba odsledovat podla rury, aby bol vrch pekne do zlata ako aj kraje lineckeho cesta. Ja som piekla asi 25 min.
Upeceny kolacik nechame vychladnut (tu zase pomoze matka priroda a balkon) a krajame na kusky tvaru a velkosti podla vlastneho vedomia a svedomia ,o) Na fotke pekne vidiet ako vyzera ten vrch za cerstva, neskor to "sadne" a zvlhne.
Mozeme ozdobit cokoladovou polevou,alebo namacat rozky (to pojde lepsie na druhy den, ked kolac trochu stuhne),ako sa nam chce a paci. Mne sa chcelo len takto :o) V knihe pisu,ze tieto kolaciky sa mozu skladovat 2-3 tyzdne,ale nerobila by som ich prilis v predstihu, max. tyzden.