Mikulášsky koláčik



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 pohár=250ml cesto: 1 pohár nemletého maku, 6 bielkov, 3 žĺtka, 1 pohár práškového cukru, 1 pohár polohrubej múky, 1 palmarin, 1 a pol KL PDP, 2 PL kokosu krém: 1 hera, 3 žĺtka, 8 PL kr. cukru, 1 van.cukor, 1 pohar mlieka, 1 zalatý klas, 2 KL nescafe, šťava z 1/2 citrona, rum punč: 1 pohár prevarenej vody, 2 PL kryst. cukru, 2 dcl rumu, 4KL citr. šťavy ozdoba: piškóty, čokoláda, cera ľadová poleva: 90g práš. cukor, 1-2 lyžice horúcej vody, 1/2 lyžičky rozohriateho masla, potr. farbivo

POSTUP PŘÍPRAVY

cesto: všetky suché ingrediencie zmiešame a pridáme roztopený palmarin izbovej teploty. Miešame kým sa hmota nespojí. Po jednom vmiešame 3 žĺtka a chvílu dobre premiešame mixérom. Vyľaháme tuhý sneh a opatrne vmiešame do hmoty. Pečieme na plechu vyloženom papierom na pečenie.

punč: kr. cukor zalejeme prevarenou vodou a zamiešame aby sa nám rozpustil. Po vychladnutí pridáme rum a citr. šťavu a zamiešame

Krém: v mlieku rozšľaháme 3 žĺtka, puding, cukor, van. cukor a za stáleho miešania uvaríme hustý puding. Rozšľaháme heru a pomaly do nej vmiešavame vychladnutý puding, rum, citr. šťavu a nescafe rozpustené v 1kl vody.

Zvychladnutej piškoty odstránime papier a trošku ju pokvapkáme pripraveným punčom(ja som zabudla no bol super aj bez toho no píšem recept podla černoškiných prs- keď že ja som dávala dve piškoty na seba nebolo treba pokvapkať piškótu)Na piškotu nanesieme krém a ukladáme piškoty omočené v punči. Dávala som dve na seba aby vytvorili hlavičku.
Rozpustime čokoládu s cerou a natrieme každú druhú hlavičku. Vyšľaháme ladovú polevu odložíme si trochu bielej a do ostatnej primiešame červené potr. farbivo a natrieme ňou ostané piškotky a na stuhnuté čokoládové hlavičky urobíme rožky. Z bielou dorobíme mikulášske čapičky.

Koláčik krájame vždy dve a dve hlavičky jedna mikulášska a jedna čertíková - veď každý sme počas roka chvílu poslúchali aj neposlúchali.

pohľad v reze