Smažená zelenina



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

• 2 baklažány (spolu asi 500g) nakrájané na kocky, • 70 ml olivového oleja
• 2 veľké cibule pokrájané na plátky
• 3 strúčiky cesnaku, na jemno nakrájané
• 1 červená paprika (80-100g)
• 1 žltá paprika (80-100g)
• 2 veľké cukiny, nakrájané na kocky
• 650g paradjok, olúpaných (alebo 400 g konzervovaných krájaných
• zmes byliniek - tymián, bazalka, šalvia, estragon, • soľ, • čerstvé mleté čierne korenie

POSTUP PŘÍPRAVY

Na oleji opražíme cibuľu a cesnak do sklovita, na nich potom osmažíme na kocky pokrájaný baklažán, mladé cukiny a papriky, ktoré priebežne solíme a kořeníme čiernym korením. Ako posledné pridáme olúpané nakrájané paradajky. V prvej fáze sme jedlo robíme na silnom plameni, keď sa pridáme paradajky plameň znížime. Na záver pridáme zmes nasekaných, najlepšie čerstvých byliniek, ktoré sa už len chvíľku varia, aby jedlo správne voňalo. Výsledný produkt by mal mať tak trochu konzistenciu leča, ale dôležité je, aby sa jednotlivé zeleniny nerozvarili. Ak treba, kľudne jedlo podlejeme suchým bielym vínom. Ratatouille sa dá jesť ako hlavné jedlo s bielym chlebom, ako teplá príloha k mäsu, ale je vynikajúca aj studená ako predjedlo alebo šalát.