Medvedie labky



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g polohrubej múky, 100 g práškového cukru, 1 vanilkový cukor, 200 g mletých orechov, 1 vajíčko, 125 g Hery***kúsok Hery na vymazanie formičiek, práškový cukor na obaľovanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Pár rokov som piekla medvedie labky podľa jedného receptu z kuchárskej knihy - aj keď chuťovo boli vynikajúce, pri vyberaní z formičiek sa dosť lámali - tak som si ho potom pozmenila. Stačí ich piecť pár dní pred Vianocami - sú jemné a nemusia odležať (aby som vás nemýlila- postup je fotený ešte minulý rok).

Do misy dáme múku, práškový a vanilkový cukor,
mleté orechy,
poriadne premiešame, pridáme vajíčko,
nakrájaný tuk,
vymiesime lepkavejšie cesto, ktoré odložíme do chladničky na 1 hodinku.
Formičky vymažeme roztopenou Herou /stačí jej roztopiť tak za lyžicu/,
naplníme cestom, nie do vrchu, asi 1-2 mm od vrchu treba nechať voľné, pri pečení ešte narastú a upečieme pri teplote 180° C, približne 6–7 min.,
cesto má byť po upečení svetlé, keď už má po okrajoch jemný zlatistý nádych, vyberieme plech z rúry, upečené labky necháme postáť vo formičkách – aspoň 5 min. – aj dlhšie,
vyklepneme z formičiek – idú von ľahko - stačí ich klepnúť o dosku, alebo po opačnej strane formičky klepnúť príborovým nožom.
Obalíme ich v práškovom cukre. Z celej dávky ich vyjde okolo 70 ks (používam ale väčšie, aj menšie formičky).