Banánovo-jablková žemľovka s karamelovým nádychom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 8 pečív - alebo vianočka * 100g kr.cukor * 2 PL voda * 200ml smotana na varenie * 250ml mlieko * 2 vajíčka + 1 bielko * ..... Tvarohová náplň: * 250g tvaroh /kľudne i 500g / * 1 vanilkový cukor * štipka soli * 1 PL pr.cukor * 1 žĺtko * .............. 2 banány, 2-3 jablká

POSTUP PŘÍPRAVY

inšpirácia od Nigelly s mojimi úpravami vo verzii - žemľovka

- postavíme variť na mierny oheň : - 2 PL vody s kr.cukrom, zamiešame nech sa nám cukor trošku rozpustí a necháme tak
- po asi 2-3 min nám to začne takto bublocať - možeme premiešať
a o chvíľočku takto skaramelizuje /celá úprava trvá všeho všudy 3-5 min , tak žiadne odbiehanie/
- prilejeme smotanu
a mlieko ..a miešame na veľmi miernom ohni do rozpustenia karamelu - je to ozaj chvíľočka
- odstavíme a primiešame rozšľahané 2 vajíčka a bielko / ktoré nám zostane z tvarohu/
takto to má nejak vyzerať - do tejto karamelovej srandy budeme namáčať nakrájané pečivá, prípadne vianočku / ja som mala z každého trochu /
- vymiešame si tvarohovú náplň z tvarohu, pr.cukru, žĺtka, vanilky a štipky soli
pečivká - prípadne vianočku nakrájame
- ponamáčame a polovicu poukladáme do maslom vymazaného a strúhankou vysypaného pekáča
- na to tvarohová náplň / tvarohu možete dať viacej - bude to šťavnatejšie/
- nakrájané ošúpané jablká na plátky a banány na kolieska, pokvapáme citrónkou, nech nám nezoxidujú /ak máte radi viacej náplne - kľudne si pridajte podľa seba aj viacej jabĺk aj banánov /
a zbytok namočených pečív, poprášime hnedým cukrom, prípadne obyčajným kryštálovým ... dáme piecť pri teplote 175 stupňov na caa 20 min / čas som moc nesledovala /
upečené - ten cukor na povrchu si vytvorí fantastickú korku
a možeme mlsať ..... kto má samozrejme rád vyšľahaný sneh na žemľovke tak do karamelového mlieka može dať kľudne iba žĺtka a sneh z bielkov pred pred dopečením natrie na povrch žemľovky, ... ja ten sneh nemusím, tak ho tam nedávam