Guľky z mletého mäsa (bez ryže) v paradajkovej omáčke



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Mlete maso (250g hovadzieho+500g bravcoveho), polovica rohlika (prip.hrubsi platok sendvica), struhanka, 2 vajicka, cibula , cesnak (2 struciky), sol, mlete cier.korenie, kari korenie, mleta cervena paprika, stipka suseneho zazvoru, 1 paradajkovy pretlak (140g), 1 x 500ml krabica paradajkoveho pyre (ja nedam dopustit na to z kauflandu v zelenej krabicke), bobkovy list, asi 3 gulicky noveho korenia, solamyl na zahustenie, cukor, bazalka (najlepsie cerstva)

POSTUP PŘÍPRAVY

Nechcelo sa mi fotit,lebo s tymi brudnymi rukami by to ani nebolo mozne,ale tak nie je to nic zlozite,takze pohodaaa :o)
Ano a viem,ze je tu niekolko receptov na hocijake gulky v hocijakej paradajkovej omacke,ale dam si ho tu,min.pre seba a mozno aj pre par dalsich,ktorym sa bude pozdavat. keby nahodou nie,tak aspon sa takto pochvalim mamke,ako sa mi zase darilo,ona si rada pozera moje recepty a rastie pychou :-) ahoj,Marti :o*

Takze masko si zomelieme (alebo rozbalime), pridame k nemu navlhceny rozok (ja ho meliem hned za masom,aby vyhnal zvysky masa z mlynceka,ale to asi vacsina z nas,ze?), 2 vajicka (ktore som zabudla napisat do postupu,hned to napravim), asi 2 CL soli, 1CL kari korenia, mlete cier.korenie, papriku, zazvor a dosypavame struhanku, aby sa nam hmota dala pekne tvarovat. Odoberame z nej a tvarujeme gulicky (my sme minimalisti,tak som robila take mini gulicky), ktore obalime v hladkej muke. Na horucom oleji ich narychlo poopekame. Opecene vyberame na tanier a opekame dalej a dalej az opecieme vsetky gulky. Z uvedeneho mnozstva mi ich vyslo celkom dost ;o)
Vo vacsom (velkom) hrnci si na troche oleja usmazime cibulu (nemusi byt) a na chvilu poopekame aj paradajkovy pretlak, aby stratil kyslost. Zalejeme tetrapakovymi pasirovanymi paradajkami, dolejeme (rozriedime) vodou (tak liter, liter a pol, dolievame postupne podla potreby), osolime (1CL), ocukrime (1CL),pridame bobkovy list, nove korenie a prikryte nechame zovriet. Ked zacne vriet, vlozime do omacky gulicky a varime,kym nebudu hotove. Obcas premiesame,aby sa nam to nahodou nepripalilo. Tu pridajte aj susenu bazalku,ked ju chcete pouzit. Nakoniec mozeme zahustit trochou solamylu alebo hladkej muky, dochutime a ked pouzivame cerstvu bazalku, pridame az na konci varenia.