Netradičná diéta: Schudnite podľa fáz mesiaca!

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

.

POSTUP PŘÍPRAVY

Kúpte si kalendár, v ktorom sú označené mesačné fázy a vyskúšajte netradičný diétny program.

Fázy Mesiaca Mesiac na oblohe vidíme stále inak, ale on je stále rovnaký. Astronómovia hovoria, že mení fázy. Cyklus mesačných premien sa nazýva LUNACO a trvá presne 29 dní 12 hodín 44 minút a 2,8 sekundy.

Nov

Nov je fáza Mesiaca, keď je Mesiac priklonený k Zemi iba neosvetlenou stranou. Len vtedy, keď je v nove, môže nastať čiastočné alebo úplne zatmenie Slnka.

Dva dni pred novom a nov sám sú optimálne na prečistenie organizmu alebo diétu. Telo sa najúčinnejšie zbavuje škodlivín. Ak v deň novu začnete s diétou, lepšie ju budete dodržiavať. Nemali by ste zabúdať na bylinkové čaje, ovocné a zeleninové šťavy.

Pozor: Deň novu je vhodný na nové začiatky alebo konce (koniec fajčenia, začiatok nového životného štýlu).

Dorastajúci mesiac

Je to fáza, keď sa Mesiac zaguľacuje, nadobúda tvar písmena D a potom sa ďalej guľatí. Mesiac dorastá približne 14 dní.

S pribúdajúcim mesiacom máte aj vy sklon priberať na váhe. Nie je taký problém sa prejesť. Kalorické jedlá sa v tomto období ľahšie premieňajú na tukové zásoby, preto si strážte jedálniček a jedzte len ľahké jedlá, ryby, zeleninu, ovocie. Nezabúdajte piť veľa tekutín! Našťastie prekypujete energiou, preto by ste sa mali zamerať na športovanie.

Pozor: V období, keď mesiac dorastá, je vhodný čas na meditácie, umeleckú tvorbu, turistiku.

Spln

Osvetlená je celá pologuľa Mesiaca bližšia k Zemi, jej "svit" zatieňuje okolité hviezdy. Za splnu môže za istých okolností nastať úkaz, ktorému hovoríme zatmenie Mesiaca.

Spln značí zmenu. Je to ideálny čas na pôst a diéty. Uvidíte, že rovnako ako počas novu vydržíte 24 hodín s minimom jedla oveľa ľahšie ako kedykoľvek inokedy.

Pozor: Spln je deň, kedy oveľa viac pôsobí alkohol alebo lieky. Kalorické jedlo vám v tento deň telo neodpustí. Ale rovnako to platí o vitamínoch a iných prospešných látkach. Telo ich dobre vstrebe a využije.

Ubúdajúci mesiac

Mesiac "cúva" a postupne vytvára kosáčik v tvare písmena C.

Ak sa rozhodnete v tomto období držať diétu, môžete pomerne rýchlo a trvalo schudnúť. Pri ubúdaní Mesiaca vám nebude zaťažko menej jesť, čo znamená, že lepšie schudnete. Z tela sa dobre vylučujú škodliviny. Detoxikačný režim doplňte bylinkovými čajmi.

Pozor: Ak v tomto období "zhrešíte", na vašej postave sa to príliš nepodpíše.

Tipy na jedálny lístok

- Nov

Počas novu si dajte odľahčujúci deň. Pite len ovocné alebo zeleninové šťavy, bylinkové čaje, vodu, ľahké minerálky.

- Spln

Naplánujte si pôst rovnaký ako počas novu a začnite s ním už 12 hodín pred splnom. Lepším variantom je ovocný alebo zeleninový deň - nejedzte nič iné, pozor, nekombinujte!



- Dorastajúci mesiac

Raňajky: Krajec celozrnného chleba, 2 lyžice syra cottage, zelená paprika

Desiata: Pomaranč

Obed

1. Krémová brokolicová polievka: uvarte menšiu brokolicu rozdelenú na ružičky, pridajte 250 ml nízkotučného mlieka a po dovarení brokolicu rozmixujte a dochuťte petržlenovou vňaťou a štipkou soli
2. Tofu s dusenou zeleninou: 200 g zeleniny podľa chuti pokrájajte na rezance a poduste, pridajte 80 g syra tofu nakrájaného na kocky, dochuťte bylinkami a lyžicou paradajkového pretlaku

Olovrant : 250 ml mliečneho koktailu s ovocnou príchuťou

Večera

Kurací šalát: zmiešajte 150 g opečených kuracích pŕs nakrájaných na rezance a 200 g čerstvej alebo dusenej zeleniny

Raňajky: Zmiešajte 2 lyžice ovsených vločiek so 125 ml bieleho jogurtu

Desiata: 1 kivi a 1 mandarínka

Obed

1. Ryžová polievka (zeleninový vývar s ryžou)
2. Morčacie prsia na srbský spôsob: orestujte 150 g mäsa nakrájaného na kúsky a poduste s 2 paradajkami, 2 paprikami, cibuľkou (všetko nakrájané na kocky), pridajte soľ, mletú papriku, podávajte so 150 g ryže natural.

Olovrant: Celozrnný krajec chleba, 2 plátky kuracej šunky, listy šalátu

Večera

Zapečené plnené šampiňóny s čerstvou zeleninou: vytvorte zmes pripravenú z tvarohového syra, 2 nakrájaných plátkov šunky, veľkej paradajky bez šupky, jarnej cibuľky (všetko nakrájané nadrobno), naplňte zmesou 4 väčšie klobúčiky šampiňónov, zakryte plátkami netučného tvrdého syra a zapečte.

- Ubúdajúci mesiac

Raňajky: Krajec celozrnného chleba, tuniak z konzervy v olivovom oleji, paradajka

Desiata: Jablko

Obed

1. Paradajková polievka s fazuľkami: poduste nakrájanú papriku a fazuľu, dochuťte nasekanými bylinkami, cesnakom, chilli, podlejte paradajkovou šťavou a podávajte s lyžicou strúhaného tvrdého syra.
2. Špenátová omeleta s varenými zemiakmi: varené zemiaky nakrájajte na plátky a rozložte spolu so špenátovými listami na panvici, zalejte vajcom rozšľahaným v troche mlieka a opečte, podávajte s čerstvou zeleninou.

Olovrant: 150 ml nízkotučného ovocného jogurtu

Večera

Kalerábový šalát: zmiešajte 1 kaleráb, 4 reďkovky, hrsť rukoly, 1 plátok šunky, 1 vajce uvarené natvrdo, všetko nakrájané na kocky

Raňajky: Ovocné müsli sa 100 ml nízkotučného mlieka

Desiata: Jablko

Obed

1. Pestrý zeleninový šalát s kuracím mäsom: nakrájajte na kúsky 1 paradajku, pol šalátovej uhorky, 1 červenú a 1 žltú papriku, 1 mrkva, 3 lyžice kukurice, natrhajte listy šalátu podľa chuti a zalejte bylinkovou zmesou.
2. Losos so zemiakmi: opečte na troche masla plátok lososa, okoreňte a podávajte s varenými zemiakmi.

Olovrant: Lučina s jablkom

Večera

Plátok celozrnného chleba s morčacou šunkou, cherry paradajky pokvapkané olivovým olejom