Vynikajúce škoricové a kakaové osie hniezda - bezlepkové



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400g svetlej BZL múky - napr MIXB alebo mix iných múk, štipka soli, 40g kryšt.cukru, 1 ČL guar.gumy+1 ČL jablčnej vlákniny/udržuje vlhkosť/ + 1ČL Psyllia, 25g čerstvého droždia, 1 vajce, 50g roztopeného masla, 200ml vlažného mlieka, NA PLNKU: 60g roztopeného masla-margarínu, 50g cukru, 1ČL škorice, 1PL kakaa, hŕstka hrozienok/namočených v rume alebo obarenych vriacou vodou/ , NA POTRETIE: 1vajičko, kryšt.cukor

POSTUP PŘÍPRAVY

Do vlažného mlieka dáme štipku cukru a rozdrobíme droždie-ak robíme z čerstvého- a nehcáme vyjsť kvások. Medzitým zmiešame múku so soľou, guar.gumou, jabl.vlákninou, psylliom. Do pekarničky dáme rozpustené maslo, vajíčko, kvások, cukor a múku. Zapneme na program cesto -alebo cesto na pizzu, tak, aby to spracovalo a ca. pol hod.kyslo. Potom cesto vyberieme a postup nižšie:

Cesto vyberieme z pekárničky a medzi dvoma potravin.fóliami ľahko vyvaľkáme ca. na 0,5cm hrúbku.
Potom cesto potrieme rozropeným maslom, posypeme cukrom a pol na pol posypeme škoricou, kakaom a hrozienkami - hrozienky som pridala neskor :)
Cesto veľmi ľahko zatočíme pomocou fólie.
Potom zatočenú "roládu" nakrájame na 2,5-3cm hrubé kolieska a poukladáme na plech vzložený papierom na pečenie.
Kým sa nám rúra zohreje na 220C, rolky zakryjeme vlhkou teplou handrou = ešte trochu nakysnú.
Rolky potrieme rozšľahaným vajíčkom, posypeme kryšt.cukrom. Na plech priložíme ohňovzdorný pohár alebo šálku s vodou-cesto až tak nevyschne- a pečieme ca.20 minút.
A hotovo! cesto je chrumkavejšie - nie ako na buchty - ale na nerozoznanie od normalneho. Hniezda sú veľmi chutné, trochu suchšie ako koláčiky ku káve. Ja pečivo vzdy po vybratí hneď teplé zakryjem látkovou utierkou a po vychladnutí polovicu zamrazím - ak zostanú :)) Dobrú chuť!!