Apple pie - jablkový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

* 320 g hladkej múky * 150 g cukru * 1 balíček vanilkového cukru * soľ * 1 lyžica mletej škorice * 150 g masla * 3 lyžice oleja * 4 jablka, stredne veľké * 1 lyžica citrónovej šťavy * 100 ml mlieka * maslo na formu * 1 vajíčko

POSTUP PŘÍPRAVY

1. v miske si zmiešam múku, lyžičku curku, soľ
2. pridám maslo nasekané na kocky, tvrdé, nie zmäknuté a tri lyžice oleja + mlieko
3. pridám vanilkový cukor a vymiešame cesto
4. cesto si zatiaľ dáme do chladničky zabalené v potravinovej fólii
Ideme robiť plnku
5. ošúpeme jablká a nakrájame - na veľkosti nezáleží, podľa chuti, môžu byť mesiačiky, alebo hranolky...
6. všetko to pokvapkám citrónovou šťavou a posypem zvyškom cukru zmiešaným s škoricou - asi lyžička a poriadne premiešam, aby sa všetko nalepilo na jablká
7. formu vytriem maslom (ja som robila v 28cm)
8. polovicu cesta vyvaľkám a položím ju do formy, tak aby trošiku cesto prevísalo z formy - kvôli lepeniu s mriežkami, a položím na to jablkovú zmes
10. zvyšné cesto rozvaľkám a nakrájam na pásiky z nich potom urobím mriežku podľa fantázie, alebo klasickú
11. koláč potrieme rozšľahaným žĺtkom
12. koláč pečiem asi 15 minúť na vyššom stupni, asi 220
13. potom pečiem koláč 35-45 minút na nižšej teplote, asi 160-170

čo som pozerala recepty k tomuto koláču na nete, tak všade upozornujú, že maslo pri robení cesta nesmie byť mäkké a mlieko (može byť aj voda), ktorú dávame do cesta má byť riadne studené.
Mne sa pri pečení trošku v rohu roztrhlo cesto a preto cukor prilepil trošku koláč na okraji. Ale podarilo sa mi ho aj tak vybrať bez "poškodenia". Môžte skúsiť dať na spodok formy papier na pečenie.
Po dopečení a vychladnutí sa môže zdať, že koláč je tvrdý...pred jedením je ho lepšie trochu, fakt iba trochu zohriať a bude fajný mäkký.

nefotila som úplne celý postup, pretože je úúúplne jednoduchý, stačí textový popis * takto koláč vyzeral pred vložením do rúry
a takto dopečený :) v prvej fáze, kedy sa pečie na vyššom stupni vrch chytí farbu, a po ubratí teploty sa už iba celý prepiekol