Gazpacho



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 paradajky * 3-4 rôznofarebné papriky * 1 uhorka * 500 ml pasírovaných paradajok * 1 cibuľa * 4 strúčiky cesnaku * soľ * mleté čierne korenie * olivový olej * balzamikový ocot * mletá paprika

POSTUP PŘÍPRAVY

"Gaspačo" - vynikajúca španielska studená polievka zo surovej zeleniny.
Pozrite si obrázkový postup a vyskúšajte ju, je supééér!

1. Paradajky nakrojíme do kríža a zalejeme ich na cca 1 minútku vriacou vodou, ...
2. ... a ošúpeme ich.
3. Potom sa pohrajkáme s paprikami, z ktorých vykrajujeme malými vykrajovátkami rôzne tvary. Ak máte málo času, tak si z každej papriky nakrájajte cca 1/3 na malé kocky. Srdiečka, štvorlístky, hviezdičky, kvetinky alebo kocôčky, resp. čo vykrojíme alebo pokrájame, si odložíme nabok. To, čo zostalo z paprík v žiadnom prípade nevyhadzujeme, ešte to budeme potrebovať, vlastne to necháme na doske a pridáme ostatnú zeleninu, čiže ...
4. ... paradajky, uhorku, cibuľu, strúčiky cesnaku - všetko ošúpané ...
5. ... a len to kde-tu prekrojíme, aby sa nám lepšie mixovalo.
6. Už máme zeleninku v mixéri a prilejeme k nej pol litra pasírovaných paradajok.
7. Spustíme mixér a zatiaľ zi prichystáme ostatné potrebné ingrediencie. Tááák, už to máme, ako prvú som pridala soľ, ...
8. ... potom MČK, vlastne som ho len odfotila a pridala neskôr. Ak budete pozorne sledovať ďalšie fotky, tak zistíte, že tam nie je, ale potom zrazu pribudne, tak sa nenechajte pomýliť.
9. Olej je najlepší extra panenský olivový a kľudne ho tam dajte viac.
10. Tu prilievam balzamikový ocot ...
11. ... a posledná mi zostala mletá paprika. Použila som sladkú, ale ak máte radi štipľavé, tak šupnite "čípoš" alebo chilli. Ešte raz spustíme mixér, nech sa nám všetko spolu premieša a polievočku dáme vychladiť. Po vybratí z chladničky ju treba ešte premiešať, prípadne dochutiť.
12. Teraz prichádzajú na rad odložené kúsočky paprík ako zlatý klinec programu.
13. A tu je ešte jedna porcia, vlastne boli dve - pre mojich dvoch zlatúšikov.