Karamelový zákusok tzv. VEĽHORY alebo VLNY



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 250 ml studenej vody, 150 g Cery, 150 g hladkej múky, 6 vajec. Plnka: 450 g kryšt. cukru, 1,2 l mlieka, 180 g Zlatého Klasu (4,5 bal), 2-3 polievk. lyžice kakaa, 300 g masla (alebo Zlatá Haná, Hélia....), 500 ml smotany na šľahanie+stužovač, alebo 2-3 šľahačky v prášku + mlieko

POSTUP PŘÍPRAVY

Náš obľúbený zákusok. Jednoduchý a výborný. Cesto som rozotrela na papieri na pečenie.
Ako na to: Do vody dáme Ceru a spolu povaríme, kým sa nerozpustí. Potom pomaly za stáleho miešania pridávame múku. Zmes odstavíme a necháme vychladnúť. Do vychladnutej masy po jednom pridávame vajcia a dobre vymiešame. Cesto rozdelíme na 2 polovice a jednotlivo upečieme na vymastenom plechu pokropenom studenou vodou (používam pre istotu papier, hoci sa nan cesto ťažšie rozotiera). Takže cesto rozotrieme na celú plochu a takisto ho jemne pokropíme vodou. To spôsobí zvlnenie plátu. Plech vložíme do vyhriatej rúry a pečieme pri teplote 220C 20 minút (sledujte!). Po upečení necháme vychladnúť. Cukor skaramelizujeme v hlbokej panvici. Potom pomaly pridávame 600 ml mlieka a spolu premiešame. V inej nádobe rozmiešame v 600 ml mlieka Zlatý klas, kakao a prilejeme do karamelovej masy. Spolu uvaríme hustý puding, necháme trocha vychladnúť. Do mierne teplého pridáme zmaknutú Heliu a premiešame (puding musí byť mierne teplý, aby sa Helia vobec roztopila). Smotanu vyšľaháme. Na jeden plát cesta rozotrieme karamelovú plnku, na nu dáme smotanu a prikryjeme druhým plátom cesta. Koláč posypeme práškovým cukrom a odložíme do chladničky.

Margarín alebo masť roztopíme vo vode, pridáme za stáleho miešania múku. vznikne takáto masa.
Do vychladnutej masy po jednom zamiešavame vajíčka. robievam to tak, že si všetky rozhabarkujem v nádobe a po troške vlievam do masy. Spája sa to horšie, ale po chvíľke miešania vznikne hladká kaša.
Polovicu cesta rozotrieme na papieri na pečenie, každú samostatne. A pokropíme vodou.
Plát po upečení. Na tvare vlny vidieť napr. oblúk, ktorým som kvapkala vodu na cesto.
Skaramelizujeme si cukor
Zalejeme mliekom. Musím si vždy dávať pozor, vytvorí sa mi tvrdá vrstva, aby mlieko pri tom nevyfrklo. Povaríme, nechávam potom aj postáť a premiešavam, ked sa už dá, aby sa karamel pozvoľna roztopil. Toto si pripravte dopredu.
Uvaríme hustý puding. Je ho požehnane.
Pridám do mixéra, v ktorom som si predtým vyšľahala maslo alebo Héliu s 2 PL prášk. cukru. nechám šľahať až do peny.
Natrieme na plát krém, potom šľahačku, ja som použila 3 ks Dr Oetker v prášku.
xx
v priereze
potom som už nestačila fotiť a zostal len tento jeden rez :-) koláč je perfektný, a určite aj vám chytro zmizne z tácky :-D
výsledok...