Pudingovo-čerešňový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3 vajcia * pol litra polohrubej múky * šľahačková smotana * štvrť litra kryštálového cukru * prášok do pečiva * čerešne* šľahačka a granko na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Čo povedať k tomuto koláču. Asi iba toľko. Pečenie je môj veľký koníček a najradšej by som piekla celé dni. A teraz, počas materskej, si to vychutnávam a každý deň rituálne upečiem nejaký koláč. Každý má iné dôvody: sladké je vraj dobré na nervy – tvrdievala moja babička. Neviem, do akej miery sladkého vo vlastnom tele to je pravda. Tak udržujem sladkú hladinu iba z túžby po tom, aby som bola normálna :-) Za posledné tri dni som trikrát piekla, a keby mi to nebolo trápne, pečiem aj štvrtý – veď čo sa dá v takomto teple aj robiť... Vinu som zvalila na 2,5 ročnú dcérku, ktorá mala viditeľne nezvládnuteľnú chuť niečo upiecť a ja som sa pritom zaviazala iba asistovať. Dcérke sa obzvlášť dobre darilo a horúčavy nás obchádzali kilometrovým oblúkom vďaka dvojmetrovému ventilátoru a častým tekutinám. A dopracovávam sa k názoru, že sa za pečenie sedemkrát v týždni už nehanbím. Len to nikomu nehovorím, iba Vám.

1. Ako inak, potrebné suroviny. Zoznam je uvedený vyššie, ak máte doma šľahačkovú smotanu, tak všetko ostatné už máte určite.
2. Natešená Laura : "Jupííí, ide sa piecť!!!!!" Ja sa tiež teším, pretože to je náš spoločný koníček, ktorému sa radi venujeme a pri ktorom dcérka vydrží aj celé dopoludnie.
3. Roztlčieme tri vajíčka a do toho nasypeme kryštálový cukor, presne tak, ako to robí Laura.
4. Vymiešame do peny.
5. ............ a miešame ................ a miešame ................miešame..................miešame
6. Do vymiešaných vajec s cukrom pridáme múku. Laurinka na fotke ju preosieva, vtedy je koláčik lepšie nadýchaný. My preosievame múku vždy, najmä z dôvodu, že toto sitko je dosť zábavné.
7. Do celej zmesi primiešame 1 šľahačkovú smotanu. Vylievať tekutiny, to je jedna z obľúbených činností dcérky, takže túto operáciu robila všetkými desiatimi a ani pri tom nedýchala.
8. Vymažeme si plech, a poprášime na neho múku.
10. Šťastná Laurinka s vymazaným plechom.
10. Doprajme deťom kresliť si na plech - je to činnosť, ktorú nerobievajú tak často, ak ju vôbec robievajú, a veľmi ich baví. Lauru zaujala natoľko, že sme si kreslili dlhú chvíľu a plech sme nanovo vymazali.
11. Do cesta nasypeme prášok do pečiva.
12. Kypriaci prášok zamiešame do cesta. Laure to išlo ťažšie, ale zmákla to.
13. Laurinka miešala a ja som zatiaľ uvarila čokoládový puding z litra mlieka a dvoch čokoládových práškových pudingov.
14. Vymiešané cesto opatrne naleje Vaše dieťa na plech.
15. A leje.. a leje.
16. Stierkou upravíme povrch budúceho koláčika.
17. Laura uhladzovala a uhladzovala...... Veľmi ju to bavilo a robili sme to dokolečka dokola asi 20x.
19. Na cesto vylejeme uvarený puding a Vaše milované dieťatko môže začať ukladať umyté čerešničky.
20. Laurinka už naukladala všetky čerešničky a môžeme ísť s koláčom do rúry.
21. Koláč som capla do rúry piecť, Laura celá nedočkavá čakajúca na svoj prvý výtvor, stojí pred rúrou a pozerá, ako koláč rastie.
22. Koláč sa dopeká, voní celý dom, aj susedom vytáča nosy.
23. Koláč je upečený, a pokiaľ vychladne, tak si utierame systematicky sliny z kútikov úst.
24. Vychladnutý koláč nakrájame na obdĺžničky, ozdobíme šľahajdou a posypeme grankom. Dobrú chuť a ďakujem, že ste dočítali do konca.