Čerešňový koláč alebo Jó, třešne zrály



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 vajec * 500 g kryštálového cukru * 120 g masla * 40 g kakaa * 500 g polohrubej múky * 4 dcl mlieka, 1 prášok do pečiva * 1 lyžička mletej škorice * čerešne * škoricový a vanilkový cukor na posypanie * POLEVA: čerešňový jogurt a čerešne na ozdobu

POSTUP PŘÍPRAVY

Nenadarmo sa hovorí „Kto si neprepije, ten má“. Pri pohľade na prekrásne červené čerešne si jedno moje hriešne "Ja" pomyslí na čerešňovicu, a naopak, moje materské "Ja" si pomyslí na čerešňový koláč. Tentokrát zvíťazil suprový čerešňový koláč so stopercentnou zárukou, že ak vyskúšate tento recept, pri čerešniach si už nespomeniete iba na Čerešne pod blúzkou od Hany Hegerovej, Jó třešne zrály od Waldemara Matušku, Čerešničky, čerešničky, čerešne z hudobno-dramatického krúžku.... dokonca ani čerešne naložené v rume (čo tiež nie je na zahodenie, pamätám si ešte z detstva, keď moji rodičia naložili do piatich litrov rumu asi 10 kíl čerešní, višní, egrešov, hrozna, zaliali nejakou neidentifikovateľnou frndžalicou, aby to malo grády, uložili do chladnej pivnici a tešili sa na posedenie so známymi. Na debušé resp. zakalený „čučpajz“ si ale spomenuli až o niekoľko rokov, keď sa už višňa nedala rozpoznať od egreša, čerešňa od hrozna a z alkoholu ostala kaša dvadsiatich farieb dosť nevábneho výzoru.
Každopádne tento recept patrí právom medzi moje najlepšie spomedzi všetkých stotisíc receptov v mojej zbierke. Keď ho vyskúšate, určite Vám bude chutiť, a to je čerešnička na záver.

1. "Mamičkáááá, a toto je čo????" - skríkla Laura. "Ideme upiecť čerešňový koláčik." - skríkla mamička.
2. "Nepečme dnes koláčik" - povedala zjavne znechutená Laura a dala môjmu popoludňajšiemu programu v kuchyni kopačky.
3. Potrebné suroviny....
4. Čerešne umyjeme, neodkôstkujeme a zahráme sa na hru "Komu prvému ostane v koláči zub". Čerešne neodkôstkovávam do koláčov, pretože by pustili veľa šťavy a koláč by bol ťažkonakrájateľný, horšievyzerateľný a rukounejediteľný.
5. Žltky si oddelíme od bielkov.
6. Vymažeme plech tukom a posypeme múkou.
7. Iba k úcte k dobre upečenému výsledku šupneme do seba dvoch bavorákov. Alebo troch.
8. Maslo vymiešame s cukrom, postupne pridáme žĺtky a vyšľaháme na penu.
9. Pridáme kakao, v malých dávkach múku striedavo s mliekom. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a prášok do pečiva.
10. Nalejeme na vymastený plech.....
11. ... a nahádžeme naň čerešne...
12. Nahádzané čerešne si robia pohodlie a idú sa vyhriať do rúry.
13. Pocukrujeme vanilkovým a škoricovým cukrom, dajte aký chcete, alebo nedajte žiadny. Koláč upečte a tešte sa asi z trojkilového koláča.
14. Čerešňovú dobrotu nakrájajte a načačkajte čerešňovým jogurtom - spolu to chutí naozaj VYNIKAJÚCO!!!!!! A nezabudnite na ozdobu, ako inak, v podobe červených bobuliek.