Zemiaková harmonika



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Väčšie zemiaky, klobáska, slanina, cibuľa, cesnak, soľ, korenie podľa chute-gyros, grilovacie, oregáno...

POSTUP PŘÍPRAVY

Mi tu chýba kategória "jedlá zo zemiakov" :-) pretože mäsko sem nejde, ale nie je to ani bezmäsité, no keďže tam dávam klobásku so slaninkou, tak som to dala medzi bravčové mäska... zvyknem z tohto všetkého urobiť jedlo na celý plech, čiže nakrájam všetko na koliečka, premiešam a dám piecť... ale keď mám čas a chuť, tak sa pohrám trošku s tým a vytvorím takéto harmoniky alebo hrebienky... inšpirovala som sa trošku na inej stránke ;-)

Očistíme si zemiaky, pokiaľ majú peknú, oku lahodiacu šupku, tak ju môžeme nechať a zemiaky riadne umyjeme... moje boli také všelijaké, tak som len jeden nechala nedotknutý... nakrájame si slaninku, klobásku, cibuľu, cesnak... ono je vlastne na každom, čo si do nich navkladá, či len slaninku s cibuľkou, alebo klobásku s cesnakom, alebo úplne inú kombináciu...
Zemiaky si nakrájame asi tak v pól cm vzdialenosti, ale nie až úplne do spodu, aby sa zemiak nerozpadol...
No a vkladáme do neho podľa chute a nálady všetko, čo sme si nachystali...
Pripravíme si tak všetky zemiaky, ktoré naukladáme do pekáčika, osolíme, okoreníme a po troške polejeme každý zemiak olejom... zakryjeme alobalom a dáme piecť asi tak na 200 stupňov, 45 minút... záleží od toho, aký druh zemiakov máte a ako veľké sú...
Keď už si myslíte, že by mohli byť, či už podľa fantastickej vône, čo sa šíri bytom alebo hodiniek, vrch posypeme strúhaným syrom a dáme zapiecť na 5-10 minút...
A môžeme si plniť brušká :-) U nás takéto jedlá jednoznačne s kyslou kapustou... ale príloha je len na Vás :-)