Valašské frgále (svadobné koláče)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

250ml mlieka,50ml oleja,50g brav.masti,2 žľtka,citrónova kôra + trochu šťavy,500g polohrubej múky,1,5 Č.L.soli,75g cukru,1/2 čerstvého droždia.Posýpka 50g masla,100g hrubej múky,100g práš.cukru. Plnka:korenie mletý badián (nemusí byť)lekvárova,maková,tvarohová kto má akú rád.

POSTUP PŘÍPRAVY

Uvedené prísady dáme do pekarničky na program cesto.Po vykysnutí si cesto rozdelíme na 4 časti a každú vyvaľkáme na okrúhly koláč,tak aby sme okraje nechali hrubšie,alebo potom okraje zahnite.Koláč prenesieme na vymastený plech a necháme ešte zo 20 minút pokysnúť potom potrieme plnkou.Ja som použila slivkový lekvár ktorý som si zmiešala s tochou korenia badián.Dodá koláčiku takú zvláštnu jemne pepermintovú chuť.Posypeme posýpkou.Okraje koláča potrieme bielkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C.U nás sú frgále veľmi obľúbené a najlepšie sú hruškové,ale origoš hrušková náplň sa varí zo sušených hrušiek a na to som si teda ešte nenašla čas:-)
Za recept ďakujem žienkam z čekého MMB.

Jeden aj s ovocným džemom.
Origoš z Valašska- hruškový.