Vyprážané pirohy (perky) z tvarohového cesta
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
250 g mäkkého tvarohu (*nie nízkotučný*), 600 g hladkej múky špeciál, štipka soli, 2 lyžice kryštálového cukru, 1 vajíčko, 125 g masla (Hera), 2 dl mlieka, olej na vyprážanie***maková plnka na celú dávku: 200-220 g mletého maku, 70 g práškového cukru, 2 dl mlieka, džem
POSTUP PŘÍPRAVY
...podľa babičkinho receptu....pirohy si môžete plniť aj orechovou plnkou...
|
Do misy preosejeme múku, pridáme štipku soli, cukor, premiešame, |
|
tvaroh, mlieko, vajíčko, nakrájané maslo, |
|
všetko spolu zmiešame a vypracujeme vláčne nelepivé cesto, ktoré |
|
prikryjeme a odložíme do chladničky aspoň na 1 hod. |
|
Potom cesto preložíme na dosku, ktorú netreba múčiť, pretože cesto sa nelepí (a ak predsa len áno, tak slabo pomúčiť), rozdelíme na polovicu, |
|
vyvaľkáme na hrúbku 2-3 mm, vykrojíme kolieska /používam pohár s priemerom 7 cm/, |
|
viac k stredu položíme plnku. ***Maková plnka: do mlieka pridáme mak, cukor, premiešame a necháme prevrieť, povaríme ešte aspoň 2 min. Necháme vychladnúť, pridáme 3-4 lyžičky hustého džemu a vymiešame. Ja si do makovej plnky dávam lekvár, mak mi nelieta a má výbornú chuť.*** |
|
prekryjeme, okraje pozatláčame najprv prstom, |
|
a ešte zatlačíme vidličkou. |
|
Vypražíme, po otočení sú hotové veľmi rýchlo, tak treba ich radšej sledovať, |
|
preložíme na servítku |
|
a ešte teplé obalíme v práškovom cukre. |
|
Pirohy nie sú mastné a najviac chutia teplé. Z celej dávky vyjde okolo 60 kúskov. |
|
***Dobrú chuť*** |