Rakytník rešetliakový /Hippophae rhamnoides/



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Treba si kúpiť v záhradnom centre rastlinu. Tu treba myslieť na to, že rakytník sa delí na samčie a samičie. Jeden samec dokáže opeliť až 5 samíc. Pri kúpe treba myslieť na to. Ak by nám nevedeli poradiť, treba rastlinu chytiť, samec má tŕnie. Vždy kupujeme obe pohlavia. Rastline sa výborne darí v našich podmienkach, my ju už roky pestujeme a nie je problém s prezimovaním. Nepotrebuje špeciálnu ochranu. Má obrovskú úrodu oranžových bobúľ, ktoré sa využívajú vo výživových doplnkoch. Obsahujú veľké množstvo vitamínov A, E, K, F a P. My doma sme zvyknutí už na ich kyslú chuť. Dajú sa aj mraziť s cukrom, ďalej sa dajú odšťaviť a osladiť medom /toto som pila na ochutnávke výživových doplnkov a mňaaaaam. Paráda/. Fotka je z našej záhradky.

POSTUP PŘÍPRAVY

zo stránky www.evawellness.sk - kde sa dá kúpiť olej z rakytníka /toto som prekopírovala, lebo sa mi to zdá celkom dobre rozpísané, dúfam že sa nebude odtiaľ nik na mňa hnevať/
Rakytník rešetliakový - Hippophae rhamnoides - je rastlina, ktorá si v poslednej dobe získava čím ďalej väčšiu obľubu vďaka svojim výrazným liečivým vlastnos­tiam.

V Rusku sú účinky tejto byliny známe a využívané už veľmi dlho. Najvyhľadávanejším je rakytníkový olej, vyznačujúci sa vysokou a jedinečnou kvalitou a účinnosťou. Dalo by sa povedať, že v ľudskom tele nie je oblasť a problém, kde by se rakytníkový olej neuplatnil ako význam­ný pomocník.

Tento 100% olej sa vyrába z plodov a listov rakytníka tradičnou technológiou lisovaním za studena. Má tmavooranžovú až červenú farbu a orieškovú chuť. Je to prírodný koncentrát mastných kyselín, vitamí­nov - E, F, P, K, A, B a C - a hlavne karoténu, ktoré­ho obsahuje niekoľkokrát viac než mrkva a dyňa. Dô­ležitý je i vysoký obsah vitamínu E, ktorý je významný antioxidant, zabraňuje sklerotizácii ciev a tým znižuje riziko infarktu myokardu, odstraňuje únavu a zvy­šuje potenciu.

/Tu chcem doplniť, že tu je popísaný ten olej, čo tá firma ponúka. My ten olej nepoužívame, proste klasika hádzať bobule rovno do úst a verte, že látok nie je o nič menej./

Použitie: Ako prírodný koncentrát karoténov a vitamínov veľmi vhodný pri oslabenom organizme, ako biogénny stimulátor, rozpúšťa hlieny, napomáha odbúravaniu škodlivých látok v tele. Nie je určený pre deti.

Ďalšie účinky rakytníkového oleja:

- má antidepresívny a antistresový účinok,

- zaberá výraznú pozíciu pri eliminácii problémov zaží­vacieho traktu,

- regeneruje epitel kože pri omrzlinách a akých­koľvek popáleninách,

- úspešne sa používa pri gynekologických problémoch,

- vhodný pri nachladnutiu, nádche a zápaloch dutín,

- pri nehojacich sa poraneniach,

- upravuje hladinu cholesterolu,

- vhodný k ošetreniu hemoroidov,

- vhodný pri ekzémoch, akné a oparoch,

- vhodný na posilnenie zraku a iné...