*♥*Štrúdľa so zápražkou*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

*Cesto - 250 g hladkej múky, 1/4 čL soli, 1 vajco, 8 PL vlažného mlieka, 50 g mierne zmäknutého tuku* *Zápražka - 100 - 120 g tuku (hera, olej, masť), 70 - 80 g hladkej múky, * *Náplň - 6 väčších jabĺk, 1 višňový kompót (7 dl), 150 g orechov, 2 PL kryštál. cukru, 10 dg maku + 2 kopcovité PL práškového cukru, mletá škorica, sáčok piškótov * *Na potretie - vajíčko + 1 PL mlieka + 1 PL oleja*

POSTUP PŘÍPRAVY

Prípravu tejto štrúdle som videla raz dávno na Prime v relácii "Prima vařečka". Bola to príprava jednoduchá ako facka a štrúdle vyzerali krásne. Recept som si zapísala, ale papierik niekde "pošiel" a teraz som sa k receptu znova dostala vďaka jednej milej osôbke z českého MMB. Tak som ho mohla konečne vyskúšať.
Štrúdľa je skvelá, hoci to nie je lístkové cesto, vyzerá tak, chutí tak, lístkuje sa úplne najlístkovatejšie a celé to je založené na tej zápražke. Špica :))

(3.9.2012) Dodatočná poznámka - všetky ingrediencie na cesto nahádzať do DP a spustiť program "Cesto" - cesto po 25 min vybrať, šupnúť do chladničky (zabalené vo fólii)
*****Poznámka k zápražke *****
Ak robíte zápražku z oleja, dajte z neho do panvice najprv iba polovicu objemu, všetku odváženú múku a restujte, postupne môžete trocha oleja priliať, prípadne pridať i viac múky (múka nie je vždy rovnaká, takže preto). Tá zápražka a zrolovanie cesta nám zabezpečuje pekné lístkovanie, preto viac zápražky nie je na škodu.
Ak sa vám zdá zápražka riedka, pridajte viac múky.

Zápražka sa na cesto natiera po vychladnutí, taká letná, vlažná.... (na malom kúsku cesta skúste, ako sa roztiera)
Ak vám zápražka na ceste počas roztierania stuhne, dorobte ešte trocha redšej olejovej zápražky a teplú (nie žeravú) nalejte na prvú zápražku...

Všetky ingrediencie na cesto si pripravíme a vložíme do misy.
Pomocou hnetača alebo aj ručne vyhnetieme cesto. Ja to ručne neviem, ale existujú predsa "mašinky" naši pomocníci. Ja som to rozhnetené cesto ešte dala do mixéra (kto máte Ronic, tak to poznáte... za 30 sekúnd je vymiesené) lebo sa mi nechcelo s tým párať.
Takéto malé cestíčko to bolo, super vypracované. Dáme ho do omastenej mištičky a vložíme do chladničky odstáť asi 1 hodinu.
Kým cestíčko odpočíva, pripravíme si zápražku z oleja (kto sa bojí, tak z masti) a hladkej múky. Keďže to je dosť veľké množstvo, zoberte na to panvicu. A zápražku-okrovku treba robiť pekne pomaly, aby neprihorela. (Ja som ju robila na takej starej liatinovej panvici, ktorá dobre rozvádza teplo).
Odstáte cesto z chladničky vyberieme, dáme ho troška postáť na pomúčenú dosku, aby sa trošku zahrialo
a rozvaľkáme ho na väčšiu plochu ... nie až príliš natenko
potrieme ho celé až po okraje vlažnou zápražkou čo najrovnomernejšie.
Cesto zrolujeme
takto.... nič nevyteká, lebo vlažná zápražka na studenom ceste rýchlo tuhne (preto sa s roztieraním neflákame) :-)
a šulec rozkrájame na 4 rovnaké časti a znova ich šupneme na chvíľu do chladničky stuhnúť.
Po chvíli si vyberieme jednu roládku a dáme na pomúčenú dosku, pomúčime aj zvrchu
pomúčime aj zvrchu a začneme rovnomerne vaľkať... nemusíme sa báť ani teraz, že by čokoľvek vytekalo :-)
a rozvaľkáme natenko ...
Cesto posypeme rozmrvenými alebo zomletými piškótmi
potom nakladieme polovicu strúhaných jabĺk, posypeme trochu mletou škoricou a 1 PL cukru
Predchádzajúce vrstvy posypeme ešte mletými orechami (môžu byť aj hrubo mleté), založíme okraje cesta a zrolujeme ho smerom k sebe
Podobne postupujeme aj pri štrúdľach s makovou náplňou. Na rozvaľkané cesto dáme piškotovú drť, na to nasypeme polovicu maku zmiešaného s práškovým cukrom a nakladieme polovicu višní, ešte posypme škoricou. Tu už necukrujeme kryštálovým, netreba. Tiež založíme okraje a zrolujeme smerom k sebe. P.S. Ak chcete, resp. nemáte starosti s líniou, pred rolovaním štrúdle pokvapkajte mak rozpusteným maslom. Inak buď mliekom alebo trochou šťavy z kompótu. Nie je to nutné, ale je to potom šťavnatejšie.
Rovnako urobíme s ďalšími cestíčkami, celkovo budeme mať 4 štrúdličky - 2 jablkové, 2 višňové. Všetky štrúdle potrieme zmesou vajko+olej+mlieko a dáme ich piecť na plechu s PNP pri 180°C.
Rovnako urobíme s ďalšími cestíčkami, celkovo budeme mať 4 štrúdličky - 2 jablkové, 2 višňové. Všetky štrúdle potrieme zmesou vajko+olej+mlieko a dáme ich piecť na plechu s PNP pri 180°C. Ja som dala piecť obidva plechy naraz (s ventilátorom).Piekli sa asi 15 - 20 minút, presne neviem, len tak odoka.
Upečené necháme najskôr vychladnúť, cez sitko pocukrujeme práškovým cukrom
a môžeme zvolať rodinku, aby si zgustla :))
detail