Kalerábový šalát s olivami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

nakoľko netuším, pre koľko ľudí budete šalát robiť, tak sa zariaďte množstvom podľa seba: kaleráby * voda na blanšírovanie: voda * morská soľ s farebným korením * kmín * 2 PL oleja * NA OZDOBU: varená mrkva (vytiahnutá z polievky :-) ( * olivy

POSTUP PŘÍPRAVY

Príprava je veľmi jednoduchá, až na to krájanie.... Mám 4 nové "zárezy" od môjho superostrého noža, a na každom prste leukoplast.

1. Ráno som si vyšla so staršou dcérkou do mojej krásnej záhradky plnej buriny vytrhnúť zopár šťavnatých kalerábikov na šalát. To, že má Laura v auguste na hlave čiapku, za to môže globálne otepľovanie, nie ja. Mojej záhradke sa nestíham venovať, mladšia dcérka mi to ešte nedovolila a burina už prerastá papriky a rajčiny fňuk fňuk fňuk.
2. Áno, áno, áno, aj tento pidi mini kalerábiček dáme do šalátu, prečo nie????!!! Áno, áno, to napravo od kalerábov je vzácna a ušľachtilá odroda seneckej buriny prešľachtená mojim častým okopávaním.
3. Štyri kaleráby som nakrájala na tenké pásiky - odfidlikovala som si tri nechty (našťastie nemám gelové, ale iba obyč. origoš moje vlastné) a zarezala som si do štyroch prstov. Vpravo na fotke je nezvratný dôkaz polohovateľného lehátka, dcérka si to s doobedným spánkom načisto rozmyslela a tak musela asistovať.
4. Do väčšieho hrnca dajte zovrieť vodu, pridajte olej, kmín, soľ (pridala som morskú s farebným korením) a nechajte 5 minút variť od bodu varu,
5. nahádžte nakrájané kaleráby do vriacej vody, varte asi 4-5 minút tak, aby ostali kalerábiky iba ovarené a pevné,
6. sprudka kaleráb ochlaďte ľadovou vodou, (zlejte ho cez sito)
7. a ešte dochuťte soľou, olivovým olejom,
8. drvenou rascou, olivami a mrkvou. Šalát sa výborne hodí ku gréckej pikantnej zmesi z bravčového mäsa - viď predchádzajúci receptuš. Dobrú chuť!!!