Americký keks



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hladkej múky ( ja som dávala 300g celozrnnej a 200g hladkej ), 250g tuku ( Hera, Palmarin...), 200g práš. cukru, 2 vajcia, 1 van. cukor, 1 PDP, kakao, ml. škorica, 1 bielok - robila som z dvojitej dávky.

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept mám od mojej babky, ktorá už nie je medzi nami, a preto som si ju pripomenula aj servisom, ktorý som zdedila po nej, a ktorý mi vždy pripomenie prádzniny a sviatky u nej.

Všetky suroviny si dáme do misy a zmiešame.
Vypracované cesto.
Vypracovala som si aj druhú dávku a zafarbila som ju kakaom - asi 3 KL - a troškou škorice - pre vôňu, ale nemusí byť. Keď budete robiť len z jednej dávky, cesto si rozdelíte a pridáte kakao, asi 1 1/2 KL.
Obidve cestá si rozdelíme, ja som na osem častí, môže byť aj šesť, kekse budú potom väčšie.
Rozvaľkáme si jedno svetlé a jedno tmavé cesto, asi na veľkosť taniera.
Cesto, ktoré bude dole, si potrieme bielkom.
Druhé cesto si pomocou valčeka prenesieme...
...a zrolujeme. Nevadí, ak je jedno cesto menšie ako druhé, pri pečení sa to všetko upraví. Keď sa urobí prasklinka, kľudne ju s prstami zalepte, s cestom sa pracuje ako s plastelínou.
Hotové roládky, ktoré teraz poputujú do chladničky, najlepšie cez noc.
Na druhý deň ich pokrájame cca na 0,5 cm, poukladáme na plech vystlaný papierom a dáme piecť na 200st. Piekla som dva plechy naraz. Sú upečené asi za 4-5 minút, záleží od rúry, musia troška zhnednúť.
Upečené keksíky.
Toľkoto mi vyšlo z dvoch dávok. Najlepšie sú odstáte, čím dlhšie, tým lepšie.