Dvojfarebná torta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na 1 korpus: 5 vajíčok (veľkosti L), 170 g kryštálového cukru, 0,5 dl oleja, 0,5 dl teplej vody, 120 g polohrubej múky, 1 lyžička prášku do pečiva, 2 mierne navŕšené lyžice kakaa a 0,5 dl teplej vody k snehu ***Plnka: 1,5 l mlieka, 3 Zlaté klasy, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 100 g hladkej múky, 375 g obyčajného masla*** pikantný džem na potieranie – použila som ríbezľový, na obsypanie korpusu strúhaný kokos, ozdoby. ***Poleva: 200 g bielej polevy, 50 g tuku Cera

POSTUP PŘÍPRAVY

Torta je z dvoch korpusov (korpus, aj plnku si robím podľa seba - cesto je vláčne, po natretí džemom šťavnaté a plnka je jemná, z nadstavovaného krému) – prekrojené priečne na polovicu, každý plát potretý hrubšou vrstvou ríbezľového džemu a plnkou, na krém som natrela bielu polevu, boky sú obsypané strúhaným kokosom a kraje prizdobené krémom. Pôvodne som chcela použiť na ozdobu kvietky a lístky z bielej čokolády, ale dcérka si želala, aby sme ju ozdobili snehovými kvietkami, /ktoré sme kúpili pre istotu, ak by nám niečo nevyšlo/, vyberala si ich sama a tak mala z ozdobovania a samotnej torty o to väčšiu radosť.

Plech (o rozmeroch 23x32 cm) si najprv vytriem maslom, aj po bokoch, vložím papier na pečenie, ktorý si vystrihnem podľa veľkosti plechu (papiere si nachystajte rovno dva, keďže sú to dva korpusy), uhladím, aby sa „prilepil“ – papier sa mi tak nezlepí s cestom a dá sa krásne oddeliť od cesta,
potom ešte raz vytriem papier, vysypem múkou, aj po bokoch.
Upečieme si osobitne dva korpusy: odvážime múku, pridáme kakaový prášok,
prášok do pečiva a všetko spolu zmiešame.
Oddelíme žĺtky a bielky. K bielkom pridáme dve lyžice cukru /z uvedeného množstva/ a vodu (môžete ju pridať hneď na začiatku šľahania) a vyšľaháme tuhý sneh.
Žĺtky vymiešame s cukrom do bohatej hustej peny,
pridáme olej,
vodu,
vyšľaháme ešte aspoň 1 min.,
pridáme po lyžiciach zmiešanú múku s práškom do pečiva a kakaom,
zároveň šľaháme,
pridáme 4 lyžice snehu –najprv vymiešame šľahačom,
potom zvyšný sneh,
ktorý už len zľahka vmiešame metličkou.
vlejem cesto, zahladím, utrasiem a pečiem pri teplote 170° C, približne 12-15 min., treba si to odsledovať.
Korpus necháme trošku vychladnúť, preložíme a upečieme ďalší. Môžete ho nechať postáť aj s papierom na pečenie do ďalšieho dňa, papier sa pekne oddelí.
Vrch korpusu môžete po chvíľke opatrne stiahnuť, ja si pomáham vidličkou, aby sa plnka neoddeľovala od cesta.
Krém: Do 1 litra mlieka pridáme cukor a vanilkový cukor, privedieme do varu,vo zvyšnom ½ litri mlieka rozmiešame Zlaté klasy a múku, vlejeme do vriaceho mlieka
a za stáleho miešania necháme prejsť varom a potom povaríme ešte dve min. Krém nebude veľmi tuhý, ale nemusíte sa báť, stuhne počas chladnutia. Prikryte kastrólik pokrievkou a nechajte vychladnúť. Občas krém zamiešajte.
Ja som si krém nachystala večer, nechala vychladnúť, odložila do chladničky, na druhý deň som ho poriadne vymiešala šľahačom a nechala postáť pri izbovej teplote.
Maslo vymiešame, pridávame postupne po lyžiciach do krému (zakaždým treba krém poriadne vyšľahať)
a šľaháme dovtedy, kým krém nie je ako šľahačka.
Korpus priečne prerežeme na polovicu, ja si ho narežem len po okrajoch po celom obvode a prerežem niťou. Na podložku si nachystám ozdobný papier, preložíme ho celý kúskami papiera na pečenie, na to položíme spodný plát korpusu - natrieme hrubšou vrstvou hustejšieho pikantného džemu
natrieme plnku – na každý plát vychádza asi 5 kopcovitých lyžíc, uhladíme, priložíme druhý plát, natrieme džemom, plnkou,
tretí plát - džem, plnka,
vrchný plát - džem plnka, plnkou obtrieme aj boky, z plnky som nechala trochu aj na ozdobenie vrchného korpusu ,
boky potiahneme kokosom –smerom nahor príborovým nožom a dáme do chladničky na chvíľku stuhnúť.
Nachystáme si polevu - kúsky bielej čokolády (použila som dukátiky) spolu s Cerou necháme roztopiť vo vodnom kúpeli,
vymiešame
polejeme vrchný korpus, zarovnáme a necháme stuhnúť pri izbovej teplote, potom ju môžete vložiť do chladničky. Ak sa chystáte poliať tortu, ktorú ste nechali tuhnúť cez noc a práve ste ju vybrali z chladničky, čokoláda bude rýchlo tuhnúť a horšie sa bude zarovnávať, nechajte ju radšej chvíľu postáť pri izbovej teplote a až potom nalejte polevu). Ak chcete tortu skrášliť hotovými ozdôbkami, prikladajte ich ešte počas tuhnutia polevy. My sme to už „nestihli“, tak som ich natrela odspodu troškou masla a „prilepila“ k poleve. Kraje torty môžete ozdobiť zvyšným krémom. Nakoniec spod torty opatrne vytiahneme papier na pečenie.
...