Zemiakové pečivo s krémom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200 g hladkej múky, 150 g Hery, 2 stredne veľké zemiaky, 1 vajíčko, soľ***krém: 3 syry v črievku, 150 g masla***

POSTUP PŘÍPRAVY

V jednom časopise ma zaujal recept na tieto jednohubky a nedalo mi nevyskúšať ich. Sú skvelé, či už samotné, alebo plnené krémom.

Zemiaky uvaríme v šupke a necháme vychladnúť. Do misy preosejeme múku, pridáme soľ – asi tri väčšie štipky /budú sa plniť syrovým krémom, tak aby sme ich nemali potom veľmi slané, ale ak ich nebudete plniť, treba dať soli minimálne zarovnanú lyžičku/, nakrájané maslo, vajíčko,
ošúpané a najemno nastrúhané zemiaky,
vypracujeme lepkavé cesto a necháme ho stuhnúť v chladničke min. 2 hod.
Cesto preložíme na pomúčenú dosku, múkou posypeme aj cesto,
vyvaľkáme na hrúbku min. 4 mm (ak sa cesto bude stále lepiť, treba ho ešte trochu pomúčiť, aj dosku), vykrojíme rôzne tvary,
preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a upečieme pri teplote 190° C, približne 10-12 min., kým sa cesto nezatiahne jemne dozlatista.
Pečivo necháme vychladnúť,
ak si ho budete plniť, prekrojte jednotlivé kúsky priečne na polovicu, oddeľte ich od seba,
spodnú časť naplnite krémom,
položte druhú polovicu, ozdobte krémom, zapichnite špáradlo a nastoknite olivu. Pečivo si môžete ozdobiť aj kapiou, kúskom klobásy... podľa chuti a fantázie. Pečivo si môžete nachystať aj deň vopred a uložiť do nádobky.
Plnka: syr v črievku vymiešame s maslom na jemný krém. Do krému si môžete zamiešať aj bryndzu, červenú papriku, alebo si urobte rybací krém... podľa chuti.