Kurací vývar s hráškom, zeleninou a haluškami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Suroviny na cca 4 l polievky: 2 kuracie chrbty (alebo kuracie mäso), 3 väčšie mrkvy, 2-3 väčšie petržleny, ¼ veľkého zeleru, kúsok póru (alebo 1 cibuľa), 2-3 strúčiky cesnaku, mrazený hrášok (asi 150 g), vegeta*** halušky: ½ litra polohrubej múky, 250 ml vody, 1 vajíčko

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Očistíme si zeleninu,
Kuracie chrbty umyjeme, vložíme do studenej vody, necháme zovrieť, pozberáme penu, varíme na slabom ohni, potom pridáme pór (alebo cibuľu),
zeleninu (cesnak nekrájam, dávam ho vcelku). Uvaríme silnejší vývar, ja ho nesolím, až pred koncom pridávam vegetu, zelenina si tak viac zachová svoju chuť,
keď máme vývar hotový, mäso a zeleninu vyberieme, do vývaru pridáme hrášok, necháme variť na menšom plameni,
kým sa varí hrášok, nachystáme si cesto na halušky – múku, vodu, vajíčko vymiešame
vznikne nám polotuhé cestičko,
a malou lyžičkou nahádžeme, alebo vkladáme do polievky halušky.
Halušky dosť narastú, tak si radšej naberte na lyžičku toľko cesta, aby ste ich mali podľa svojho gusta. Necháme ich vyplávať, chvíľku povaríme,
Mäso oberieme od kostí, zeleninu nakrájame na menšie kúsky,
pridáme k uvareným haluškám, necháme ešte chvíľku prevrieť a vypneme.
Do cesta na halušky si môžete zamiešať aj nadrobno nakrájanú petržlenovú vňaťku.