Zapekané rizoto



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cca 500 g guľatozrnnej ryže, cibuľa, vegeta, mletá rasca* 1 veľká červená paprika, alebo 2 menšie, 500-600 g mletého mäsa, vegeta, rasca, 2 strúčiky cesnaku, provensálske bylinky, sušená bazalka, korenie na fašírky, soľ, olej, cibuľa, malý paradajkový pretlak* 8-10 väčších paradajok, 30 dkg tvrdého syra (môže byť aj údený)

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Cibuľu nakrájame, opražíme na troche oleja, pridáme ryžu, orestujeme, ochutíme vegetou a rascou, zalejeme vodou a uvaríme domäkka (ak ryžu varíte samotnú, pridajte si do mäsa viacej cibule, trošku vegety a tiež rascu).
Papriku očistíme, umyjeme,
nakrájame na menšie kúsky,
na troche oleja opražíme dosklovita nadrobno nakrájanú cibuľu,
pridáme papriku, chvíľku orestujeme,
pridáme mleté mäso (ja som mala bravčové, ale kľudne môžete použiť aj kuracie mäso), premiešame, chvíľku opražíme
dochutíme soľou, bylinkami /sušenej bazalky som dala tak za pol lyžičky a provensálskych dve väčšie štipky, tie som ešte rozmrvila prstami/, dve lyžičky korenia na fašírky, premiešame
pridáme ešte dva strúčiky cesnaku /nakrájané na tenké plátky/, premiešame a chvíľku opražíme s mäsom
potom pridáme paradajkový pretlak, zakryjeme a udusíme domäkka, podľa potreby podliať len troškou vody.
Mäsko máme hotové,
zmiešame ho s ryžou,
spodok zapekacej misy vyložíme paradajkami (nakrájame ich na 2-3 mm kolieska),
navrstvíme na paradajky (do ryže si môžete ešte pridať trochu nastrúhaného syra, ryžu rozdeliť na polovicu a pridať paradajky aj cez strednú vrstvu),
naukladáme znova kolieska paradajok, posypeme sušenou bazalkou a dáme upiecť asi na 20 min. na 175-180° C.
Rúru vypneme, husto posypeme nahrubo nastrúhaným syrom /použila som syr Gouda/,
vložíme späť do rúry – stačí len chvíľku, kým sa rozpustí syr.
Jednotlivé porcie si môžete nakrájať aj nožom. Výborne sa k tomu hodí zeleninový šalát – my sme mali čerstvý bulharský šalát (paprika, uhorka, paradajka, cibuľa, nálev)