Tvarohový koláč pod perinkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

CESTO: 100 g margarínu * 200 g hrubej múky * 200 g orechov alebo 100 g kokosu * 200 g práškového cukru * prášok do pečiva * 1 vajce * tuk a múka na plech * ak chcete, hrozienka * PLNKA: 1 kg tvarohu * 150 g práškového cukru * 1 vanilkový cukor * 150 g masla * 4 žĺtky * PENA: 4 bielka * 100 g kryštálového cukru

POSTUP PŘÍPRAVY

Dnes ráno sme sa opäť zobudili do upršaného dňa a človek nemá na nič náladu. Všetku vinu za moju náladu pod psa má počasie, ale moja rodinka mu zasa ďakuje za poctivý tvarohový koláč schovaný pod perinkou. Príprava trvá asi 1,5 hodiny, ale čo budete robiť, keď prší a prší a bude stále iba pršať...

1. Dcérka snorí po sladkostiach.... to je dvojnásobná motivácia niečo upiecť. Dúfam vydrží ešte zo dve hoďky, kým bude koláč urobený. Toto je jej plechovička na sladkosti, v ktorej sa viac-menej iba hrabe, pokiaľ nenájde jednu hašlerku, ktorú okamžite považuje za svoj najväčší objav.
2. Dopite raňajšiu kávu, spracte po raňajkách, vyľudnite kuchyňu, odpracte všetky hračky a iné nepotrebné veci z kuchynskej linky, zapnite si rádio a tvárte sa, že okrem počasia Vás už nič nerozhádže. Na doske si medzi riadkami urobíme cesto z masla, múky, orechov resp. kokosu, cukru, prášku do pečiva a vajíčka. Hnietime a hnietime ako o život.
3. Keď dohnietite, nájdite plech, u nás má už trvalý pobyt pomaly na kuchynskej linke, vymažte ho tukom a postrašte múkou.
4. Z dosky na nás čumí cesto.
5. Prenesieme ho na vymazaný plech a rozvaľkáme na packu - rozumej placku, t.j. schomoleninka mojej dcérky.
6. Do misy dáme 4 žĺtky, maslo, vanilkový a práškový cukor a vyšľaháme do peny penúcej. Najlepšie elektrickým šľahačom.
7. Pridáme kilo tvarohu - znie to síce strašne, tak radšej 4 tvarohy a zmes sa nám pekne rozmnoží. Chutí výborne už teraz. Šľaháme ďalej asi minútku. Plnka je tak dobrá, že manžel závidí tej mise, ako ju lížem.
8. Cesto na plechu postrašte hrozienkami. Kto ich neľúbi, ten ich nedá. Mne by to do konca života môj "všežravec a manžel v jednej osobe" asi neodpustil, keby som ich nepridala.
9. Tvarohovú plnku vykydnite na hrozná, pekne uhľadte, pooblizujte stierku a ide sa ďalej.
10. Na tvarohovú plnku nasledujú znova hrozienka.
11. Dajte upiecť. Cesto začne dýchať a pekne sa nafukuje. Pečte radšej rýchlo, nech tvaroh nevyschne. Pred dopečením vyberieme z rúry, nasleduje bielková pena.
12. Elektrickým šľahačom vyšľahajte 4 bielky a 100 g kryštálového cukru dotuha a naneste na skoroupečený koláč. Toto bude oná spomínaná perinka.
13. Toto je oná spomínaná perinka.
13. Dopečieme, ak je možné, ohrev zhora. Ak nie je možné, nevadí, čo už....... Necháme úplne vychladnúť a tvarohová papa je na svete. Koláč je fantastický, hodí sa pre celú plejádu rodinných aj nerodinných členov, zožnete úspech a nevadí Vám už ani otrasné počasie pri pohľade z okna.