Bodkovana torta - lienka



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto kakaove: 1/2 Palmarinu, 1/2 pohara jemneho kryst. cukru, 1 1/2 pohara polohrubej muky, 1/2 pohara pochutkovej smotany, 2 PL dzemu, 1 PL kakaa, 1/2 KL soda bicarbony, 2 vajcia********** Cesto piskotove: 3 vajcia, 1/2 pohara cukru, 3/4 pohara polohrubej muky,*********** Krem: 1 vanilkovy alebo smotanovy puding (prip. Zl. klas), 1/4 pohara praskoveho cukru, 1 pohar mlieka, Na vrch: 1 Galaretka jahodova, 1 Galaretka z cernic,alebo z ciernych ribezli, cucoriedok, ( cim tmavsia, tym lepsia). *********** Okrem toho: papier na pecenie a tortova formas odopinatelnym krajom o priemere 26 cm. ( ja som robila do 24 cm a myslim, ze tych 26 cm by bolo ovela lepsie. Nevysli mi tie bodky akoby mali. No budem musiet kupit aj 26 cm tortovu formu, kvoli tejto torte, pretoze som ju urcite nerobila poslednykrat:)

POSTUP PŘÍPRAVY

Rozmyslala som, akoby som definovala tento recept. Zaujimavy, napadity a veeeeeeeelmi chutny. Zvlast davam do pozornosti najma tu kakaovu piskotu. Ja som so doposial s takymto receptom nestretla. Je nielen efektny, ale ma zvlastnu, zaujimavu chut. Najprv som sa obavala, ze to bude suche, ale po ochutnani som konstatovala, ze ide o velmi zaujimavu kompoziciu chuti. Mrzi ma len to, ze tie bodky na lienke dost nevynikli, ale pouzila som najtmavsie zele, ake som dostala. No, nabuduce budem robit zele nie s vodou, ale kupim ten "najciernejsi" sirup prip. dzus, aky bude dostat v obchode.

PS: mrzi ma nekvalitne foto, ktore som vymenila, ale je tu lepsie vidiet ten kontrast tmavych bodiek. pridala som do tmaveho zele ciernu potravinarsku farbu. Vkladam aj nove foto do postupu pre porovnanie:)

ako prve si pripravime svetle cesto: do kajstrolika dame na miernom ohni rozpustit tuk a pridame kryst. cukor. Odstavime zo sporaka a nechame trochu ochladit
ochladeny, rozpusteny tuk s cukrom prilejeme do muky a spracujeme cesto
spracovane cesto zbalime do potravinovej folie a odlozime do mraznicky!!!!!! Budeme ho neskor struhat na struhadle na jablcka, takze musi byt dobre stuhnute
teraz si urobime piskotove cesto: 3 cele vajcia vyslahame s 1/2 poharom krystaloveho cukru do peny ( slahame min. 5 min.) a potom pridame 3/4 pohara muky. ( Odmerala som si to na PL a vyslo mi cukru 6 PL a muky 9 PL - nie kopcovitych)
dno tortovej formy vylozime papierom na pecenie a vylejeme do nej masu. Piskotu pecieme pri 180 stupnoch 20 - 25 minut
rozpustime Galaretku (zele) v 100 ml vody v mikrovlnke cca 1 minuta. Ak je malo, pridajte 10-15 sekund. Po vybrati z mikrovlnky som este doliatla 250 ml studenej vody. Nechala vychladit
upeceny piskotovy korpus. Este z tepleho som stiahla papier zo spodu. Rychlo umyla tortovu formu a uz som pokracovala v robeni tmaveho korpusu. Tu je trosku nevyhodu, ze chvilu ide rura prazdna. Mozno keby som mala dve tortove formy s rovnakym priemerom... hm
takze pokracujeme v priprave tmaveho cesta. V miske rozslahame 2 vajcia s 2 PL smotany, 2PL dzemu (jahodovy, prip. ribezlovy),
preosiata 1 PL kakaa s 1/2 Kl soda bicarbony
do kakaovej masy nastruhame biele cesto, ktore sme si odlozili do mraznicky. Struhame na velkych ockach ( na tom , co jablka)
opatrne, uz len rucne zamiesame a vylejeme do tortovej formy vystlatej papierom na pecenie. Iba spodok formy, boky nemazeme nicim. Peceieme pri 180 stupnoch cca 30 minut
z mlieka a pudingu uvarime kasu, prikryjeme foliou a odlozime na terasu, prip. balkon vychladnut. Ta folia nedovoli urobit na pudingu korku. Ked vychladol, bol velmi husty, tak som ho preslahala mixerom a bol OK
z piskotoveho korpusu formickou vykrajujeme kolieska (akoze lienkine bodky)
maslo s cukrom vyslahame dopenista. Po lyziciah pridavame vychladeny puding a zakazdym dobre preslahame
krasne naslahany pudingovy krem
medzitym sme si odstranili papier aj z tmaveho korpus. Ochladeny korpus prelozime na tortovy podnos a opat polozime odopinatelny kraj tortovej formy okolo torty . Potrieme kremom
prilozime svetlu piskotu a jemne pozatlacame korpus do kremu. Odlozime do chladnicky, kym zele nema taku huspeninovu konzistenicu.
ked uz nam zacina zele(Galaretka) pomaly tuhnut, tak mozeme zalievat otvory
malou lyzickou opatrne plnime otvory a dame opat do chladnicky, aby nam zatuhlo zele
ked uz su bodky zatuhnute, zalejeme cely vrch jahodovym zele a opat nechame stuhnut v chladnicke minimalne 3 hodiny ( samozrejme najlepsie cez noc)
po stuhnuti zele vyberieme tortu z chladnicky, opatrne tenkym nozom dookola oddelime tortu od formy a odtranime odopinatelny bok tortovej formy
tramtaradaaaaaaaaaaaa... a sme vo finale
v reze ***********(podotykam, ze kazdy je iny, podla toho ako sa vam podari prerezat bodky) . Skoda, ze nebolo to bodkovane zele tmavsie. Viac by sa to podobalo na lienku:(
Pridavam nove fotky na porovnanie: tmave zele, kde som na druhykrat pridala par kvapiek ciernej potravinarskej farby
tmave bodky v piskote
zaliata jahodovou zelatinou, pripravena do chladnicky na stuhnutie
a takto vyzerala v reze na druhykrat :)