Knedličky varené v hrnčekoch



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 rohlíky * 2 vajíčka * 1 hrnček hrubej múky * soľ * 1 hrnček mlieka * keď jesto, nejaké bylinky na ochutenie *

POSTUP PŘÍPRAVY

Tieto knedličky robievam ako prílohu k rôznym jedlám z niekoľkých patričných dôvodov: 1. v špajzi vždy nájdem staršie rohlíky 2. nechce sa mi ísť do obchodu kúpiť knedľu 3. keby sa mi aj chcelo ísť do obchodu, nikdy ju nemajú (bývame v menšej dedinke a chýba nám tu hypermarket) 4. knedličky sú lepšie ako kupovaná knedľa. Tieto knedličky sú výnimočné tým, že sa hodia ku všetkému. Ja ich jedávam k zeleninovým šalátom, ockovi ich robievam k jemu najobľúbenejšiemu jedlu zvanému "betón do žalúdka" - knedlo-vepřo-zelo, lebo po tomto jedle sa ledva postaví zo stoličky. Dcérka ich jedáva samotné, ale aj k rôznym omáčkam. Výroba domácich knedličiek trvá chvíľočku a zvládnete ich aj ľavou zadnou pri vysávaní koberca. Varia sa v hrnci v šálkach.

1. Nakrájame rožky. Táto fotka by sa dala kľudne nazvať "Sýkorkin sen". Sýkorka na strome číslo 3 si dnes ale ani nepípne, chuderka, rožky potrebujeme pre vlastnú osobnú spotrebu. Ostali jej iba omrvinky. Ak ste ale veľkou ochrankyňou zvierat, tak jej jeden nakrájaný vložte do vtáčej búdky, resp. do krmítka.
2. Nakrájané rožky švacneme do misy.
3. Do misy pridáme hrnček mlieka, hrnček hrubej múky, 2 vajcia a soľ. Ak máte k vajciam až moc milý vzťah, resp. keď Vaše sliepky dobre znášajú, pridajte ďalšie.
4. Všetko spolu zamiešame pravou rukou, ľaváčky ľavou rukou, pridáme trocha bazalky - ja pridávam sušenú, a znova premiešame.
5. Nájdeme v skrinke 4 rovnako veľké hrnčeky a vymažeme ich tukom. Hrnčeky nevysypývajte múkou, nedali by sa dobre vyklopiť. Stačí maslo.
6. Hrnčeky naplňte do 2/3 zmesou a šup s nimi do hrnca. Bolo by ideálne, keby sa rovnako vysoké a rovnako široké hrnčeky zmestili do kastróla aj s uškami, aby ste ich nemuseli odlamovať. Do hrnca nalejte vody asi do výšky 2/3 hrnčekov, aby vriaca voda neprskala až do budúcich knedličiek.
7. Varíme asi 20 minút od bodu varu pod odokrytou pokrievkou.
8. Keď sa knedlička začne odliepať od hrnčeka, chce ísť von a my jej pomôžeme.
9. Knedličky necháme v hrnčekoch vychladnúť. Každopádne nám nikdy nestihli vychladnúť, pásomnica v podobe môjho zákonitého je neoblomná.
10. Vyklopíme a pokrájame. Podávame ako prílohu k rôznym mäsitým jedlám, alebo lepšie povedané, podávajte si ich s hocičím.