Zapekané cestoviny so zeleninou a bešamelom



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cestoviny Penne (400 g), sáčok mrazenej zeleniny - cca 350 g /hrášok, mrkva, kukurica/, 250 g čerstvých šampiňónov (alebo veľká konzerva sterilizovaných), vegeta, pór, 1 lyžička sušenej bazalky, olej* bešamel: ½ obyčajného masla, 3 mierne navŕšené lyžice polohrubej múky, 6 dl mlieka, 250 ml smotany na šľahanie, 30 dkg tvrdého syra

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Do panvice nalejeme trochu oleja, pridáme pór nakrájaný na kolieska, orestujeme,
pridáme šampiňóny,
vegetu (podľa chuti) a asi pol lyžičky sušenej bazalky,
mrazenú zeleninu,
premiešame, orestujeme, podlejeme asi 1 dl vody, zakryjeme a necháme udusiť domäkka.
Cestoviny uvaríme, scedíme, vrátime do hrnca a zakryjeme, aby nám nevychladli.
Syr nastrúhame na široké rezance a rúru dáme rozohriať na 180° C.
Pripravíme si bešamelovú omáčku: maslo necháme roztopiť,
pridáme múku, premiešame a ihneď vypneme.
Pomaly prilievame mlieko a zároveň šľaháme metličkou,
pridáme smotanu na šľahanie, necháme zovrieť (omáčku treba miešať, aby neprihorela), povaríme aspoň 1 min,
pridáme polovicu nastrúhaného syra a za stáleho miešania povaríme ďalšiu minútku.
Udusenú zeleninu primiešame k cestovinám
a preložíme ich do maslom vymazanej zapekacej misy,
navrch nalejeme bešamelovú omáčku,
cestoviny si ešte poodhrňujte, aby sa omáčka dostala aj na spodok a dáme ich zapiecť aspoň na 15 min.
Na zapečené cestoviny (rúru môžete vypnúť) nasypte zvyšok syra a vráťte späť do rúry.
Syr sa krásne roztopí, ale nevysuší sa.
Na tanieri si môžete cestoviny posypať ešte strúhaným syrom a sušenou bazalkou. *Dobrú chuť*