Kalifornský slivkový koláč s mandľovým cestom a karamelovými slivkami



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

600g sliviek, 4 PL masla, 150g hnedého krystálového cukru......CESTO: 130g masla, 125g cukru, 1vanil. cukor, 2 vajcia, 1žĺtok, 100ml mlieka, 170g polohr. múky, 2ČL prášku do pečiva, 50g mletých mandlí, štipka soli

POSTUP PŘÍPRAVY

Je to veeelmi fantasticke. Aj ked ja slivkove kolace az tak nemusim, toto je o niecom inom. Vyzerá to zložito, ale nie je....................viď obrázkový postup.....................V prvom rade však treba upozorniť, že tento koláč sa pečie buď na panvici z liatiny o priemere 23cm, alebo v teflónovom hrnci (ten som použila aj ja)

Na liatinovej panvici (hrnci) rozpustime maslo a pridame cukor a za staleho miesania nechame rozpustit, az kym nezacne bublat.
Opatrne nan poukladame polovicky umytych a odkostkovanych sliviek - reznou plochou nadol. Snazime sa vytvorit nejaky pekny obrazec, lebo slivky neskor budu tvorit hornu cast kolaca. Ja som si zvolila takyto, Zostalo mi z daneho mnozstva niekolko sliviek, ale musim povedat, ze radsej sa snazte dat ich tam naozaj vsetky. Bude to lepsie a slivkovy vrch bude hrubsi.
Pripravime si cesto. Vyslahame maslo s cukrom, pridame vanilk. cukor, vajcia a zltok a miesame, kym nevznikne rovnomerna hmota. (doporucujem pouzit slahac)
potom pridame mlieko....dobre vymiesame a potom muku, PDP, mlete mandle a sol a zas dobre premiesame
vznikne nam taketo cesto, ktore rovnomerne dame na slivky v karamele.
povrch vyhladime. Ak na toto pecenie pouzivate panvicu, tu dajte na plech (na zachytenie preteceneho cesta). Ak teflonovy hrniec, tak ako ja, len vlozte do predhriatej rury na 180 stupnov a pecte 45 minut
Stava vystupujuca na okraji by mala mierne klokotat. Takyto je hotovy kolac.
Niekolko minut nechame vychladnut a preklopime na podnos. Kto chce, moze zdobit slahackou, na ktoru da par lupienkov mandli. U nas si na taketo ozdobky nepotrpime, ale ak podavate navsteve, bude to krajsie.