3 x proti kašľu + malý tip



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

v obrázkoch

POSTUP PŘÍPRAVY

Toto sú naše osvedčené. Ja viem, cibuľový med pozná snáď každý, ale v obrázkovom postupe ho uvádzam preto, lebo pri domácom liečení dodržiavam presne toto poradie.

1. Prvá pomoc: takže, pri prvých príznakoch sopľov a akejkoľvek chronty robím bleskový cibuľový med alebo sirup. Pokrájam cibuľu nadrobno, zalejem 2-3 PL medu a šupnem na radiátor (keď nekúria, ako u nás pred pár dňami, tak niekde k sporáku, kde sa varí). Do 20 minút cibuľa pustí šťavu do medu a toto treba papať po lyžiciach. Samozrejme, sú aj krajšie verzie - naložiť to pekne do fľaše s cukrom, pridať citrón kvôli vitamínu C a podobne, prípadne variť cibuľový čaj - ale toto je jedna z najrýchlejších a najúčinnejších variant.
2. Tymiánový sirup: toto robím, keď hlieny schádzajú na priedušky a treba urýchlene vykašliavať. Niekedy som to robievala z ihličia, ale keď nie je, tak toto zaberie takmer tak dobre. Recept je z českého MMB a dobre funguje. Čiže, 20 dag cukru (je miešam hnedý s bielym, prípadne dám len polovicu a druhú nahrádzam medom po varení) varíme cca 20 min s 1/4 l vody, potom do toho vsypeme celý sáčok sušeného tymiánu (ja používam 14g Kotányi), necháme to tak do vychladnutia a scedíme. Vznikne z toho hustejší sirup, ktorý chutí aj deťom a mne veľmi pripomína sirupy proti kašlu z lekárne. DODATOK: ak máte záujem o recept z ihličia, tak si pozrite komentáre pod receptom, niekde som to tam napísala.
3. Cesnakový elixír: ja to nasadzujem hneď s tymiánovým sirupom. Volá sa to honosne - elixír, ale v skutočnosti to nejak extra nechutí, ale zaberá skvele. Recept mám z jednej staručkej knižky po babke, s obmenami som ho videla všelikde. Čiže, 5-6 strúčikov cesnaku pretlačíme, dáme variť na 5-10 min. do 1/4 l vody s 150 g cukru. Potom odstavíme, necháme odstáť tak 5 hodín, scedíme a uchovávame v chladničke. Treba papať 1-2 PL každú hodinu pri tej najhoršej chronte. Pozor - cesnak môže byť ťažký na žalúdok, takže dávkovanie si treba upraviť podľa seba. Ale znesie to aj 1-r. dieťatko.
Malý tip na záver: Keď sme chorí, treba piť veľa čaju, najlepšie s medom a citrónom. Mňa stále otravovalo čakanie na to, kým čaj vychladne na teplotu dobrú na pitie. Takže, teraz si vytlačím citrón, šťavu dám do nádobiek na ľad a zamrazím. 1 ľadová kocka = 1 čaj. Čajík sa takto okamžite ochladí na dobrú teplotu a citrón nikdy neuschne, no je vždy super využitý. Vitamínová strata je pri rýchlom zmrazovaní takmer nulová. DODATOK - baby, keď tú citrónovú kocku rozpustíte vo vriacom čaji, dôjde síce k nejakej strate vitamínov, ale vďaka okamitému ochladeniu sa ich veľká časť zachová. Kebyže citrón len tak do čaju vykvapkáte, tak strata je blízka 100%.