Pečená mrkva podľa Edgara Cayceho



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2 kg mrkvy, 2 cibule, 2 PL masla, vegeta, olej na vymazanie pekáča, syr na strúhanie - nemusí byť

POSTUP PŘÍPRAVY

Teraz som dočítala knihu "Léčení stravou", kde sú zhrnuté najzaujímavejšie spisy vizionára Edgara Cayce-ho. Podľa neho, 80% našej stravy má byť zásaditej a 20% kyslej povahy. No a keď sa zamyslím nad naším spôsobom stravovania, vlastne drvivá väčšina stravy je kyslá. Prekyslenosť stravy je príčinou mnohých nerovnováh v organizme a následne chorôb - celá tá kniha je vlastne o tom. Napríklad, vraj nachladenie neexistuje vo vyváženom (rozumej 80:20) prostredí.
Nasledovné potraviny sú podľa knihy kyslé: mäso a všetky výrobky z neho, slivky, brusnice, strukoviny, obilniny a výrobky z nich, škrobové potraviny (zemiaky, biela ryža), orechy, vnútornosti, vaječné bielky
Zásadotvorné: mlieko a výrobky z neho (aj jogurt, smotana, kefír, syry), všetky druhy ovocia okrem sliviek a brusníc a rebarbory, a všetky druhy zeleniny okrem strukovín.
Čiže, aby sme papali správne vyváženú stravu podľa kyslosti / zásaditosti, aspon 50% nášho jedálnička by mala tvoriť zelenina / ovocie.
Dievčence, týmto tu nechcem otvárať žiadnu polemiku, len prinášam iný pohľad na veci.
Tento recept pochádza z tej knihy (je to vlastne Cayceho kuchárska kniha). Ja som ho zaradila do jedálnička ako čiste zásadotvornú večeru a ani môj muž sa moc nesťažoval po takomto objasnení :)

Mrkvu pokrájame na kúsky, cibuľu nadrobno...
... dáme do vymazaného pekáča, posypeme vegetou, podlejeme 1 dl vody a navrch poukladáme kúsočky masla...
... a pečieme prikryté alobalom cca 1 hod pri teplote 180 stupňov, nakoniec môžme odokryť a zapiecť. Ja som to podávala so syrom, aby muž toľko nereptal, že večeria ako zajac. Takto pečená mrkva je vraj zdravšia ako varená, pretože sa všetky vitamíny nevyplavia do vody (ale ktovie, koľko sa ich po takom pečení udrží v tej mrkve).