Piškótovo-piškótová tortisko



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

piškótové cesto z troch vajec, piškóty, kyslá smotana, džemy podľa chuti, kompótové ovocie, želatína v prášku, zlatý klas, ozdoba na tortu - buď plnka alebo šľahačka, a to by už možno aj stačilo.

POSTUP PŘÍPRAVY

Milé mamičky, ak neviete, ako naložiť s troma hodinami voľného času, pridávam recept. Samozrejme za predpokladu, že dcérka sa dobre vyspinkala a venuje tri hodinky drahocenného času od deviatej ráno do obeda svojej mamke a za jej asistencie zbuchneme ockovi túto jednoduchú tortičku, ktorá sa iba tvári, že je zložitá. Ocko sa čochvíľa vráti zo služobky, tak ideme na to.

1. Laurinka sa pekne v kuchyni hrá, takže základný predpoklad úspešne upečenej tortičky je na svete.
2. Urobíme si piškótový korpus z troch vajec. Kto nevie ako na to, návod: oddelíme žĺtky od bielkov.
3. K trom žĺtkom pridáme tri hrste práškového cukru a vymiešame do peny.
4. Z troch bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Sneh je vtedy tuhý, ak prevrátime nádobu, v ktorej sme šľahali a sniežik nevykukol na svetlo božie.
5. K trom vyšľahaným žĺtkom pridáme tri hrste hladkej múky a po častiach vyšľahaný sneh a všetko spolu zľahka premiešame. Keď chcete cesto vyššie a väčšie, robte piškótové cesto z viacerých vajec. Recept dľa babičky: koľko vajec, toľko hrstí práškového cukru a toľko hrstí hladkej múky.
6. Piškótové cesto nalejeme do tortovej formy, úhľadne rozotrieme a dáme upiecť. Pečieme asi 20 minút pri teplote 180 stupňov.
7. Nachystáme si piškóty, ktoré budeme ukladať po stranách torty a na vrch torty. Tie po stranách, zlepujem lekvárom po dve. Laurinka mi niekoľko piškót uchmatla, ale v zásobe boli ďalšie 4 balenia piškót.
8. Upečený korpus som natrela pikantným džemom.
9. Strany korpusu som vystlala pozliepanými piškótami a na džem som navrstvila kyslú smotanu vyšľahanú s vanilkovým cukrom - presnejšie do misy som si nachystala tri smotany, ktoré som vymiešamala s 3 vanilkovými cukrami a kto chce smotanu ešte sladšiu, pridá kryštálový cukor podľa chuti.
10. Na smotanu pribudla opätovná vrstva piškót a začína sa nám tu ukazovať aj kompótové ovocie.... Zlejte ovocie, šťavu odložte, ovocie nakrájajte a ukladajte na koláč.
11. S ovocím nikdy nešetrím, moja rodina ho miluje v koláčoch viac ako samotný koláč.
12. Zo šťavy z kompótu, cukru podľa chuti a jedného zlatého klasu uvarte hustý puding a rýchlo, pokiaľ je horúci, ho nalejte na piškóty s ovocím a uhlaďte. Musíte kmitať, aby puding nevychladol, potom ho už sotva rozotriete. Puding je sklovitý a vyzerá ako želatína.
13. Podľa návodu na sáčku som ešte urobila číru želatínu, aby sa torta pekne leskla.
14. V mrazáku som našla ešte jednu dózičku banánovej plnky, tak som ju rozmrazila, naplnila zdobítko a vrch torty som za pomoci dcérky ozdobila.
15. Laurinke som urobila kôpku plnky v tvare srdiečka, zverila som jej do rúk farebnú čokoládovú ryžu a obe sme si zdobili svoju sladkú dobrotu.
16. Tri hodinky ubehli ako voda, konečne sme v cieli a ocko je už na ceste domov. Tu je Laurinkine dielko a moje sa dlho na svetle božom neohrialo. Náš ocko má asi pásomnicu :-))))