Jablkovo-makový závin z kysnutého medového cesta



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Na kvások: 0,5dcl vlažného mlieka, 30 g kvasníc, štipka soli, 1 kávová lyžička práškového cukru, 1 kávová lyžička polohrubej múky***Cesto: 500g polohrubej múky, 1 polievkovú lyžicu práškového cukru-kopcovitú, 1 lyžicu medu-najlepšie tekutý, 2-3štipky soli, kôra aj šťava z 1/2 citróna, 2 žĺtky, 80g roztopeného masla, 2dcl vlažného mlieka***Plnka: 1 kg jabĺk, 200 g pomletého maku, práškový cukor na ochutenie, škoricový cukor, hrozienka, 0,5dcl mlieka, šťava a kôra z druhej polovice citróna***Potretie: 1 vajíčko, 1 kávová lyžička medu, 1cm hrubý plátok masla, mandľové lupienky

POSTUP PŘÍPRAVY

Recept na závin mám od svojej babky, je veľmi chutný a cesto je jemné, vláčne. Ale ako inak by to bolo, keby sa mi zrovna dnes závin nepotrhal, keď som celý postup nafotila a pridala na MMB, ale nevadí. Na chuti mu to neubralo.

Z vyššie uvedených surovín si pripravíme kvások, ktorý necháme na teplom mieste odpočívať...
...múku preosejeme do misy a pridáme lyžicu práškového cukru...
...pridáme aj dve, tri štipky soli, tak aby po premiešaní bola chuť cesta sladko -slaná...
...pridáme šťavu a kôru z 1/2 citróna..
... a lyžicu medu, najlepšie takého aby sa lial...
...a roztopené vlažné maslo alebo margarín...lepšejšie by bolo maslo...
...a dva deci vlažného mlieka...
... a ešte dva žĺtky...
...medzi časom nám kvások krásne nakysol...
...tak pridáme aj ten...a miešame a miešame, až dokým sa nám cesto prestane lepiť po okrajoch... Ak sa Vám bude zdať príliš riedke-nemalo by sa liať, kľudne si prisypte múky....
...dobre vymiesené cesto posypeme múkou, prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto....po pol hodinke by malo cesto svoj objem znásobiť, premiešame a necháme nakysnúť ešte cca 15 minúť, potom ideme z neho vaľkať záviny...
...zakiaľ nám cesto kysne, ideme si prichystať plnku: jablká ošúpeme, zbavíme jadrovníkov a nastrúhame na hrubšom strúhadle..., hrozienka zalejeme vriacou vodou a necháme napučať...
...do nastrúhaných jabĺk, pridáme napučané hrozienka bez vody:o) a šťavu a kôru z druhej polovice citróna a jeden škoricový cukor...
...cca 2 lyžice práškového cukru a poriadne premiešame...
...pomletý a ocukrený mak (ja som mala kúpený už aj pomletý aj ochutený, tak som viac cukru nepridávala) si zaparíme horúcim mliekom...
...zaparený mak sme nechali chvíľku odstáť-cca 10 minút a potom pridali do jabĺčok...
...medzičasom nám už cesto pekne podkyslo...rozdelíme ho na dve rovnaké časti, pričom každú rozvaľkáme na pomúčenej ploche...
...plnku taktiež rozdelíme na dve časti a navrstvíme na cesto, okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom , zvinieme a prenesieme na plech...
...na plechu necháme záviny podkysnúť ešte 10-15 minút, potrieme zvyšným vajíčkom a dáme piecť na 175 st.C asi 45 minút...
...zakiaľ sa záviny pečú, my si pripravíme z medu a masla záverečnú glazúru,tak, že ich dáme ohriať do mikrovlnky a pridáme ku vajíčku, ktoré by nám malo ešte zostať a budeme touto glazúrou potierať záviny tesne pred dopečením...
..tu je aj s vajíčkom...
...desať minút pred dopečením záviny vynatierame glazúrkou, posypeme mandľovými lupienkami a dáme dopiecť...
...tu sú dopečené...
...dobrú chuť...