Maďarské lángoše - NAOZAJ mäkké!



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

dlho dlho hľadaný recept................ mam ich zo stránky Malomestský gurmán, autorka je Katarína B. (Kaboo) ID 39742 - Dakujeme! * 3 asi ako hrsť veľké v šupke uvarené zemiaky * 80 dk PH múky * 1 - 1,5 KL soli * Na kvások: 1 kocka droždia * 1 dl mlieka * 1 KL cukru * asi 3 dl vlažnej vody * olej na pečenie

POSTUP PŘÍPRAVY

1. Uvar v šupke dobre umyté zemiaky, keď vychladnú, ošúp ich, vidličkou rozpuč a daj do misy.
2. Urob kvások – do 1 dl vlažného mlieka zamiešaj lyžičku cukru a rozmrv kocku droždia. Počkaj, kým pekne vzíde.
3. Ku zemiakom prisyp asi 80 dkg múky ( zvyšok sa ti zíde na podsypávanie ), lyžičku soli, mlieko s vykysnutým droždím a postupne pri hnietení prilievaj toľko vlažnej vody, aby si dostala mäkké cesto. Asi tak mäkké, aké ináč býva až po vykysnutí. Teda hnetieš cesto dovtedy, kým sa neoddeľuje od bokov misy a tvojich rúk.. Potom ho prikry a nechaj vykysnúť na dvojnásobok ( asi 30 minút).
4. Po vykysnutí dostaneš cesto tak mäkké, že sa už nedá vaľkať, a preto postupuj nasledovne: cesto v mise dobre pomúč a pomúč si aj dosku. Rukou vyber kúsok cesta, odrež ho nožom a na pomúčenej doske ho rukami ponaťahuj na obdĺžnik. Autorka potom robí do cesta zárezy.
5. V panvici zohrej väčšie množstvo oleja ( lángoše by v ňom mali plávať) a keď je dobre teplý, vlož 1 -2 lángoše ( ja ich robím tak veľké, že sa mi do panvice na vyprážanie zmestia dve). Peč na trochu stíšenom ohni, prvú stranu pod pokrievkou, potom ich obráť a druhú stranu opekaj nezakrytú.
6. Vyber na tanier so servítkou, aby odsal prebytočný tuk a až potom prelož na misu.
7. Podávaj s cesnakovou smotanou ( 1 pochúťková smotana zmiešaná s 2 – 3 prelisovanými strúčikmi cesnaku a soľou),s kečupom alebo nastrúhaným tvrdým syrom – každý si ochutí podľa svojej chuti.

Uvarené zemiaky postrúhame, dáme do nádoby, pridáme múku a vyskysnutý kvások. môj už aj prekysol...
Začneme miešať
Vymiesime
Necháme v teplej rúre nakysnúť aspon pol hodinu.
Robíme na pomúčenej doske útvary...
a už máme hotový prvý lángoš
Dalšie lángošíky - stále mäkké aj na druhý deň (ak zvýšia)