Jablkový (hruškový) koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

50 dkg hladkej múky, 25 dkg práškového cukru, 1 hera, ½ prášku do pečiva, 2 celé vajcia, 1 vanilkový cukor, postrúhané jablká alebo hrušky, trochu masla

POSTUP PŘÍPRAVY

Viem, že je tu už veľa jablčníkov. No skúste ak chcete. Tento mám tiež od mojej starej mamky. Včera som skúšala miesto jabĺk dať hrušky. Bol výborný. Tak tu je recept:

Jablká (hrušky) udusíme na masle spolu s vanilkovým cukrom a necháme vychladnúť ( môžme pridať aj hrozienka a škoricu).
Všetky suroviny zmiešame a vypracujeme tuhé cesto. Vyvaľkáme na 2 pláty. Prvý dáme na vymastený, múkou vysypaný plech( prenesieme pomocou valčeka). Dáme naň jablkovú (hruškovú) plnku a prikryjeme druhým plátom. Vrchný plát popicháme trochu vidličkou . Dáme piecť pri teptote 180 C - 30 minút (záleží od rúry - kým nie je vrchný plát upečený do zlatohneda).Upečený posypeme práškovým cukrom.