Turecký chlieb (Fladenbrot ; Pide)



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

na 2 bochníky chleba: 500g naozaj kvalitnej hladkej múky * 1 kocku čerstvých kvasníc * 1 ČL cukru * 80 ml panenského olivového oleja * 375 ml vlažnej vody * 1 a pol ČL soli * 1 vajíčko + 2 PL vody * sezam * olej na vymazanie plechu a trochu múky na podsypávanie

POSTUP PŘÍPRAVY

Chlebík, ktorý najlepšie chutí naplnený kuracím mäskom a čerstvou zeleninkou...(viď moje recepty) V zahraničí a možno aj na Slovensku sa dá kúpiť hotový, ale domáci je domáci, veď to poznáte...

Najskôr si pripravíme kvások: droždie rozdrobíme v rukách, pridáme cukor a 125ml vlažnej vody, dobre rozmiešame. Potom do toho pridáme 2 PL múky a opäť dobre vymiešame. Zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste kysnúť ca. 15-20min.
Múku preosejeme a zmiešame so soľou. Pomaly do nej nalejeme olivový olej.
Do múky tiež vlejeme zvyšných 250ml vlažnej vody a všetko spolu krátko premiešame.
Napokon pridáme vykysnutý kvások a vareškou vymiešame cesto.
Cesto miešame vareškou poctivo minimálne 5 min., aby sme do neho dostali potrebný vzduch, vďaka ktorému potom dobre vykysne. Hotové cesto je skôr redšej a lepkavejšej konzistencie, ale tak to má byť, pretože tuhšie cesto by bolo po upečení tvrdé a zle by sa plnilo. Misu s cestom prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hod.
Cesto pri kysnutí dva až trikrát zväčší svoj objem. Vykysnuté cesto premiešame vareškou, preložíme ho na pomúčenú dosku na vaľkanie (prípadne kto si chce ušetriť patálie s čistením dosky, tak vaľká cesto na papieri na pečenie, ktorý sa posype múkou). Z cesta vypracujem dva okrúhle bochníky - veľkosť podľa okrúhlej tortovej formy, v ktorej sa budú piecť.
Okrúhlu tortovú formu vymažeme olejom a rovnomerne do nej uložíme bochník cesta. Necháme vo forme ešte asi 15 min. podkysnúť.
Do cesta spravíme nožom namočeným do oleja mriežku a do vzniknutej mriežky prstom spravíme niekoľko jamôk. Cesto potrieme vajíčkom rozhabarkovaným s 2 PL vody a na záver posypeme sezamom. Vložíme do vyhriatej rúry na 220 C na ca. 15 min. (treba sledovať, každá rúra inak pečie!).
Upečený chlebík necháme vychladnúť a potom ho rozkrájame na 4 rovnaké diely. Každý diel chleba roztvoríme rukou alebo nožom na polovice a do vzniknutej kapsy vkladáme kuracie mäsko, čerstvú zeleninku, prípadne polejeme dressingom podľa vlastnej chuti.