Zapečené paradajky s paprikou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

paradajky * papriky * 1 cibuľa * vajcia * bylinková soľ * mleté čierne korenie * olivový olej

POSTUP PŘÍPRAVY

Jednoduché letné jedlo spojené s drinou na záhrade, nočným nekonečným polievaním plantičiek a vytešovaním sa na krásne rajčiny a papriky. Lečo je už dosť otrepané, tak som vyskúšala lečo upiecť v troška inom krajšom obale.

1. Aby ste si urobili takéto výborné letné jedlo plné rajčín a paprík, musíte si najprv vysadiť planty, alebo rečou našej dcérky "pantičky".
2. Potom ich musíte s láskou polievať, vytrhávať pýr a burinu, rozprávať sa s nimi, rozprávať im riekanky, prostonárodné porekadlá a piesne, priväzovať o kolíky, rozumieť im, prosiť ich o peknú úrodu.
2a. Tu je môj náš malý pracant. Zalievanie paprík ju jednoducho chytilo za srdce a každý deň mi priniesla do kuchyne niekoľko malých paprík, aby sa pochválila, ako "kvetinka zarodila".
3. Plantičky sa Vám odmenia za Vašu starostlivosť krásnymi paprikami a rajčinami. U nás Laura každý deň zbiera úrodu, niekedy zavíta aj k susedovi Jankovi a k susedovi Ottkovi a prinesie ešte krajšiu úrodu ako je naša :-))) Za povšimnutie stoja Laurinkine šľapky, v ktorých lieta po záhrade. Jedna patrí ockovi a jedna susedovi Ottkovi. Samozrejme za povšimnutie stojí aj burina, o ktorej som sa zmienila v bode číslo 2.
4. Keď ste dozbierali plody Vašej úmornej práce, ideme na to. Na dno jenskej misy dajte olivový olej,
5. cibuľu nakrájajte na osem častí a rozdeľte na lupienky,
6. vložte ju na dno pekáča,
7. a hľa, pridajte nakrájané papriky z Vašej záhradky. Záhradkou rozumej aj nemenovaný hypermarket T...o, alebo K....d, alebo C.....r, alebo siete predajní L...l, B...a atď atď. atď. atď atď., blízky zelovoc či ovoczel, dobrú tetu či babičku, ktorá Vás poteší výslužkou.
8. Papriku osoľte mletou bylinkovou soľou - prisoľte viac, zelenina to znesie. Ak aj Vaše obličky, tak potom je všetko v poriadku. Ak by to Vaše obličky náhodou nevydržali, mali by ste sa poobzerať o vhodnom darcovi aspoň jednej obličky.
9. očierňokoreňte a nachystajte si pod ruky rajčiny.
10. Ideálne by bolo, keby ste použili väčšie rajčiny. Ak nemáte veľké, vôbec nevadí. POstavte ich dole tlamičkou, tak lepšie sedia, zrežte klobúčiky a vydlabte ich.
11. Rajčiny vydlabte a božechráň, aby ste vydlabané vnútro odhodili, hoďte ho na papriky do pekáča. Tak isto nakrájajte aj klobúčiky a šup s nimi do jenskej misy.
12. Tááááákto..... Ešte raz osoľte a očierňokoreňte.
13. Na trón posaďte vydlabané rajčiny,
14. do každej rajčinky rozklepnite po jednom vajci, ak vyteká bielok, nevadí! Nech kľudne vytečie, veď má kam. Žĺtok v rajčine č. 2 - čiže v hornom rade stredná rajčina sa ukryl pred objektívom paparazza... no bol strašne dôležitý. Laurinke sa to naozaj vôbec nepáčilo! Lenže všetko sa deťom vysvetliť nedá...
15. Vajíčko osoľte bylinkovou soľou,
16. Všetko pokvapkajte olivovým olejom,
17. pekáč prikryte alobalom a pečte min. polhodinku. Túto obdobu leča som piekla asi 35 minút pri teplote 225 stupňov, pokiaľ nestuhli bielky a pokiaľ sa udusila paprika.
18. Podávajte horúce s pečivom, ale výborne chutí aj studené.
19. A záverečná fotka. Vajíčko lebedí vo svojej rajčinkovej postieľke a teší sa na môj hladný žalúdok, ktorý jedlo nevidel už niekoľko dní :-(( fňuk fňuk, jednoducho nestíham.... :-( Zlopla som ho jedným vrzom, no čo sa budem zdržovať, keď deti plačú a poštárka zvoní.