Musaka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

mleté mäso, zemiaky, baklažán, cibuľa, cesnak, bazalka, oregano, soľ, korenie, na bešamel : maslo, múka, mlieko alebo smotana, strúhaný syr.

POSTUP PŘÍPRAVY

Baklažán nakrájame na kolieska a na troške oleja opražíme z oboch strán a odložíme. Mäsko orestujeme na cibuľke, osolíme, okoreníme, pridáme oregano, prípadne iné korenie podľa vlastnej chuti. Medzitým si nakrájame zemiaky na plátky (ako baklažán) a buď ich krátko vypražíme, alebo klasicky uvaríme v osolenej vode. Ja som ich vyprážala, bolo to dobré ale pre niekoho možno dosť mastné. Ďalej si uvaríme klasický bešamel: rozpustiť maslo, pridať múku, opražiť a zaliať mliekom. Ochutíme to soľou, korením a bazalkou, príp. muškátovým orieškom. A začíname vrstviť: Pekáč málinko vymastíme, ak je kvalitný, ani netreba mastiť, keďže v mäsku aj v baklažáne je oleja dosť. Naspodok dáme baklažán, potom zemiaky, mäsko, znovu zemiačky a celé prikryjeme baklažánom. Vrch polejeme bešamelom. Dáme zapiecť, pred dopečením postrúhame syr a dopečieme.