Slane/sladke pirohy



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1/2kg hladkej muky * 1/2 l mlieka * 30g drozdia * 1 PL krystaloveho cukru * 1 KL soli * 1 PL octu * 1 PL rumu * 1/2 dcl oleja * na sladku verziu 1 vanilka, cukor podla chuti * na slanu verziu vegeta podla chuti PLNKA NASLADKO: lekvar, mak, tvaroh... PLNKA NA SLANO: bryndza a tvaroh v pomere 1:1, kopor, ...

POSTUP PŘÍPRAVY

v obrazkoch

Z mlieka a drozdia si pripravime kvasok, ktory zmiesame s mukou a ostatnymi surovinami podla toho, ci robime sladke, alebo slane pirohy. Nechame pokysnut cca 1 hodinu. Cesto doporucujem hustejsie, lepsie sa s nim potom pracuje.
Pripravime si zatial plnku - ja som robila tvarohove - tvaroh som si zmiesala s cukrom, vanilkou a zltkami. Vsetky suroviny podla mnozstva cesta - ja vzdy davku nasobim minimalne 2x.
Cesto si rozvalkame na cca 0,5 cm, nakrajame na primerane stvorceky a naukladame nan plnku.
Zabalime do pirozkov tak, aby nam plnka nevytekala, a nechame este cca 5-10 minut hotove pokysnut.
Pirohy opekame v rozpalenom oleji na primeranom ohni tak, aby neboli surove. Netreba davat vela oleja, lebo potom sa pirozky tocia a nedaju sa dobre vyprazat.
... z jednej aj druhej strany..
Uprazene pirohy povytahujeme na papierovu kuchynsku utierku, aby stiekli z prebytocneho tuku. Oni sa vela tuku nenapiju, pretoze v ceste je rum a ocot, ale predsa...
Uprazene pirohy povytahujeme na papierovu kuchynsku utierku, aby stiekli z prebytocneho tuku. Oni sa vela tuku nenapiju, pretoze v ceste je rum a ocot, ale predsa...
Uprazene pirohy povytahujeme na papierovu kuchynsku utierku, aby stiehli z prebytocneho tuku. Oni sa vela tuku nenapiju, pretoze v ceste je rum a ocot, ale predsa...
Uprazene pirohy povytahujeme na papierovu kuchynsku utierku, aby stiekli z prebytocneho tuku. Oni sa vela tuku nenapiju, pretoze v ceste je rum a ocot, ale predsa...
Uprazene pirohy povytahujeme na papierovu kuchynsku utierku, aby stiekli z prebytocneho tuku. Oni sa vela tuku nenapiju, pretoze v ceste je rum a ocot, ale predsa...
Sladke pirozky na zaver pocukrujeme praskovym cukrom. Velmi chutne su ak bryndzove - ktore pripravime rovnakym sposobom, len cesto neocukrime, ale osolime. Bryndzovu plnku robim v pomere 1:1 bryndza:tvaroh, + pridam kopor, vegetu, zltka, sojovu omacku - vsetko podla mnozstva a chuti.. Vyskusajte - baaaaajecneee!!!