Biskupský chlebíček nielen pre biskupa



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

150 g polohrubej múky * 100 g práškového cukru * 120 g masla * 4 PL mlieka * 4 vajcia * 1 KL prášku do pečiva * príchute - kandizované ovocie, citrónová alebo pomarančová kandizovaná kôra, orechy, mandle... * poleva - ak chcete - čokoláda *

POSTUP PŘÍPRAVY

Keď môže biskup, môžeme aj my :-))) Ja som ho upiekla nášmu ockovi, ktorý si o sebe neskromne myslí, že je "málem svatý" :-)) Biskupáčik mu veľmi chutil a skoro celý ho zjedol. Takže som sa dopracovala k záveru, že nášho tatinka radšej šatiť ako živiť.....

1. Potrebné suroviny. Zoznam je uvedený vyššie.
2. Potrebné vybavenie domácnosti. Pre mňa to znamená vybrať z linky veškerý majetok kuchynského charakteru určený na pečenie.
3. Aby sa nám lepšie pracovalo, tak spríjemníme deň a doplníme červené krvinky. Samozrejme, za predpokladu, že dnes už nebudete šoferovať.
4. Kto by chcel aj piecť, aj soskať víno, tak si dá do demižóna rovno slamku. Aby ste nemuseli púšťať varechu z ruky, tak si nadpojte zopár slamiek, počet by mal byť priamo úmerný veľkosti Vašej kuchyne a vzdialenosti pracovného pultu od demižóna.
5. A nestrácame čas. Oddelíme si žĺtky od bielkov.
6. Cukor, maslo a žĺtky vymiešame dopenista. Najlepšie elektrickým šľahačom, ak sa Vám chce miešať v ruke, hoci máte doma šľahač, dá sa to liečiť. Najvhodnejším liečebným prostriedkom sú sedenia u psychoanalytika.
7. Formu na biskupský chlebíček si ľavou rukou, zatiaľ čo pravou držíme mixér, vymažeme alobalom z masla. Ak ste ho už predtým odhodili, vyberte ho z koša :-)))
8. Formu po vymazaní tukom vysypeme múkou. Takto vyzerá správne vymazaná a poprášená forma na pečenie. Je dôležité, aby bola v každom kútiku dobre vymazaná, ľahšie sa nám vyklopí z formy a nebudeme musieť po nej hodinu trieskať gumenným kladivom požičaným od pekného suseda. Samozrejme, ak máte až moooc pekného suseda, vôbec by som formu nevymazávala.
9. Pravačka zatiaľ stále mieša cukor so žĺtkami a maslom dopenista. (POZOR - u ľavákov to platí opačne!)
10. Rúru si predhrejeme na 170 stupňov, ohrev zhora aj zdola, keď jesto, tak ventilátor.
11. Do zmesi zapracujeme múku, mlieko, prášok do pečiva, a všetko opäť dobre vyšľaháme.
12. Tento bod programu nečítajú všetci makači, ktorí miešajú rukou. Nakoľko máme šľahacie metly od žĺtkov, musíme ich umyť, ideme šľahať bielky.
13. Bielky šľaháme, pokiaľ sneh nestojí na metličke.
14. Bielky opatrne, ale naozaj opatrne, zašľaháme k pripravenej zmesi.
15. Ostáva primiešať pochutiny "Čo špajza dala a mama nezbodla". Ja som okrem hrozienok zbodla všetko, tak nám chýbajú posekané orechy, kandizované ovocie a kandizovaná kôra.
16. Blížime sa k finále.
17. Naozaj sa blížime k finále!!!!!!!!!!!!
18. Pečieme zhruba jednu hodinu. Medzičas využite ako chcete, muži si pravdepodobne zapnú telku, ženy si ju pravdepodobne nezapnú.
19. Nakoľko týmto slávnostným chlebíčkom utužujeme šťastie v rodine, s láskou polejeme rodinné šťastie na parapete a tešíme sa, ako nám rastie. (Ja sa vééééľmi teším, lebo sa mu u nás moc darí)
20. Chlebíček by už mal byť upečený.... Nachystáme si potrebné náradie, aby sme sa o tom presvedčili. Kto si ukradol v reštaurácii sterilne hygienicky zabalené špáradlo, použije to. Kto si neukradol, použije kúpené. Špáradlo opatrne pichneme do pečúceho sa biskupa a troška pomykáme, aby sme zistili, že je aj vo vnútri pevné. Ak je upečené, von s ním!!!!
21. Biskupa necháme vychladnúť. Potom ho vyklopíme na podnos.
22. Chlebíček poprášime cukrom a ozdobíme jedlými perlami. (Mimochodom, dečku som vyšívala ja)
23. Chlebíček nakrájame, ozdobíme šľahačkou, tatinkovi vypneme telku, dieťatko zoberieme z nočníka a pozveme ich na ochutnávku.
24. Mojim hlavným ochutnávačom chutilo. A ja zasa držím diétu, takže len nenápadne olížem prázdny tanier a dielko je dokonané. Jéééého, ušla sa mi aj jedna jedlá perlička!!!!!