Jablkovo-hruškový džús s vlákninou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1,5 kg očistených jabĺk, 1,5 kg očistených hrušiek, 1 dl citrónovej šťavy, 300 g cukru, voda

POSTUP PŘÍPRAVY

Lahodný, osviežujúci a zdravý nápoj, ktorý si pripravíte aj bez použitia odšťavovača.

Nachystáme si jablká
a hrušky,
ovocie ošúpeme, prekrojíme na štvrtinky a zbavíme jadrovníkov, ja som začala najprv hruškami, nakrájame ich na menšie kúsky, po nakrájaní ich ešte raz poriadne opláchnite, alebo k nim nalejte studenú vodu, rukami premiešajte a preceďte, preložíme ich do hrnca, v ktorom sa bude variť džús /potrebujete minimálne 7 l hrniec/,
prilejeme 1 l studenej vody,
citrónovú šťavu, premiešame,
necháme prejsť varom a odstavíme.
S jablkami urobíme to isté – umyjeme, ošúpeme a zbavíme jadrovníkov,
pokrájame na menšie kúsky, prepláchneme
a pridáme k predvareným hruškám.
Privedieme do varu, zakryjeme, stíšime plameň a povaríme do tých 10 min.
Ovocie máme uvarené, odstavíme,
tyčovým mixérom vymixujeme na hladkú kašu,
prilejeme 3,5 l vriacej vody,
pridáme cukor (keďže som nešla podľa žiadneho receptu, vodu a cukor som pridávala podľa chuti a hustoty), premiešame,
necháme priviesť do varu, občas treba pomiešať, zakryjeme pokrievkou a necháme povariť ešte 5 min.
Počas varenia sa urobí pena, treba ju odobrať.
Pomocou lievika ponalievame do umytých fliaš, pohárov
a hneď ich poriadne uzavrieme /ja viečka ešte vopred vyvarím/.
Do hrnca vložte fľaše (ja som použila ten istý hrniec, v ktorom som varila džús, vyhovoval mi na výšku), zalejte ich do ¾ vodou,
zakryte druhým hrncom tak, aby neunikala para, nechajte zovrieť, stíšte trošku plameň, ale len tak, aby voda stále vrela a nechajte zasterilizovať – stačí 10 min., fľaše potom vyberte, zakryte utierkou a nechajte postáť do druhého dňa. Druhú várku som nechala v hrnci do rána.
Šupky z ovocia nemusíte vyhadzovať, ja ich zvyknem sušiť (ale len z domáceho, nepostrekovaného ovocia) v rúre.
Teraz mi vyšlo niečo cez 200 g usušených šupiek (z troch plechov čerstvých), môžete si ich ešte nechať 1 deň roztiahnuté na plechu,
naplňte poháre a dobre uzavrite. Potom ich stačí zaliať vriacou vodou, nechať odstáť a máte výborný čaj.
A tieto sú usušené ešte z tých skorých jabĺk.
Džús je hustý, stačí si ho potom zriediť bylinkovým čajom, vodou, či minerálkou. Nie je veľmi sladký, chcela som ho spraviť taký, aby chuťou najviac pripomínal čerstvú ovocnú šťavu. Ak by sa vám zdal málo sladký, pridajte si počas varenia cukor. Ale najprv si z džúsu odoberte trochu do pohára a ochutnajte vychladený a až potom poprípade pridajte cukor.
Okrem toho, čo vidíte na obrázku, mi vyšlo ešte nejakých 8 dl džúsu, ktorý som odložila do chladničky. Nezabudnite ho pred otvorením poriadne pretrepať. *Nazdravíčko*