Džadky - zemiakové guľky s bryndzou
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
* 1 kg očistených zemiakov /caa 10 ks strednej veľkosti/ * 250-300g hl.múka * 2 ML soľ * ........... 125g bryndza, 1 kyslá smotana ........... 1 velikánska cibuľa, 150g oravskej slaniny ........... olej alebo masť na vyprážanie
POSTUP PŘÍPRAVY
- jeden zo starých slovenských receptov , ktorý silne pripomína bryndzové halušky ... vraj to bolo jedlo chudobných - asi aby vládali otročiť na panskom .....:)
|
- zemiaky si nakrájame na drobno a dáme variť so soľou do zmaknutia |
|
- z uvarených čiastočne zlejeme vodu - necháme tam asi tak - aby boli zemiaky do polovice zaliate .. oheň nezhasíňame ! |
|
- do zemiakov s i nasypeme hl. múku /ja som dala 300 g - ale všetko záleží aké máme zemiačiky - a tieto nové jej znesú viacej/ a poriadne vymiešame -na ohni ... necháme to prebublať a potom vypneme oheň- zakryjeme pokrievkou a necháme odpočívať 10 min |
|
- tu sú vymiešané - možeme ochutnať a keď chceme tak možeme ešte trošku ochutiť soľou |
|
- pokrievku odokryjeme a zemiaky s múkou roztlačíme .. a najlepšie je ich potom nechať takmer vychladnúť, lebo guličky by sa nám pri vysmážaní rozpadávali ... cestíčko má byť dosť husté - aby sa Vám poriadne držalo varešky |
|
- z vychladnutého cesta si rukami odtrhujeme cesto a v dlaniach vygúľame takéto guličky / dlane si možeme aj tročku omočiť vodou-aby sa nám lepšie tvarovalo - inak to ide veľmi rýchlo/ |
|
a guličky vysmažíme v dostatočnom množstve oleja - ja som si pomohla friťákom .. necháme odkvapať na pap.obrúsku |
|
- vysmažené |
|
- bryndzu si vymiešame s kyslou smotanou a tou polievame džadky |
|
- no a teplé džadky polejeme bryndzou , posypeme vysmaženou slaninou a cibuľou a papkáme do prasknutia :) .................... je to trošku kalorickejšie jedlo - ale raz -začas si ho možeme dopriať a nabaštiť naše chuťové poháriky |