*♥*Kuracie prsia á la sviečková*♥*



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kuracie prsia cca 750 g, 2 - 3 mrkvy, 1 petržlen, kúštik kalerábu, 1 rez zeleru (alebo 1/4 zeleru), 2 bobkové listy, pár guličiek čierneho korenia, mčk, asi 2 čL Arany pasty (alebo inej paprikovej), soľ, polovica šľahačkovej smotany, polovica kyslej pochúťkovej smotany (ale z toho sa asi nestrieľa, stačí len jeden typ... ja som to len skúšala), troška cukru podľa vašej chuti (jasom dala jednu čL), trocha citrónovej šťavy podľa chuti, cca 2 - 3 PL hladkej múky

POSTUP PŘÍPRAVY

xxx

Očistíme zeleninu, cibuľu pokrájame nadrobno, ostatnú zeleninu buď pokrájame na kocky alebo postrúhame na hrubom strúhadle.
Kuracie prsia umyjeme, zbavíme prebytočných blán a prípadných tučných okrajov
Prsia osolíme a posypeme mčk, necháme postáť
Cibuľu pokrájame nadrobno a speníme na oleji
Na orestovanú cibuľu dáme kuracie prsia a orestujeme ich zo všetkých strán
Keď je mäsko poopekané, prihodíme k nemu zeleninu a restujeme ďalej. Poopekáme všetko spolu.
Keď je už aj zelenina orestovaná, ešte trocha osolíme, podlejeme všetko vodou a dusíme pod pokrievkou do úplného zmäknutia mäska.
Mäkké vyberieme na tanier a udusenú zeleninu zmixujeme ponorným mixérom
Do hlbšej misky alebo dákeho kelímka si namiešame obe smotany... vymiešame a trocha rozriedime vodou.
Do smotany pridáme hladkú múku a vymiešame dohladka, aby nezostali hrudky. Niekto múku rozmiešava vo vode a smotanu prilieva nakoniec, ale mne sa tento postup osvedčil a smotana sa mi ešte nikdy nezrazila (čo sa nedá povedať v prípade tamtoho postupu - vyskúšajte)
Zátrepku vlejeme do rozmixovanej vriacej zeleniny a miešame, keď omáčka hustne, môžeme pridať vodu až do želanej prijateľnej konzistencie. Necháme povariť asi 4 - 5 minút a dochutíme cukrom, soľou, citrónom.
Ja som omáčku vo finiši dochutila ešte paprikovou Arany pastou, ktorá trocha aj vylepšila farbu omáčky a trocha omáčku aj spikantnila.
K tomuto jedlu sa hodí knedľa i cestovina. Ja som kúpila taliansku cestovinu, ktorá sa mi zdala zaujímavá, (na obr.) ale veľmi sa teda nehodí ako príloha k omáčke, pretože po uvarení spľasne.
Dnes sme si k tejto álla sviečkovej uvarili fusilli a bolo to vizuálne oveľa lepšie :-) Veď posúďte sami. A môj muž poznamenal, že dnes mu to chutí ešte viac ako po uvarení, a preto tak hrozne rýchlo bágruje :-)