POMOC Z PRÍRODY

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Stop rakovine: 20 druhov korenia proti nádorom

POSTUP PŘÍPRAVY

Predpokladá sa, že aspoň tretina nádorov je spôsobená tým, čo jeme. Viete, ktoré druhy korenia sú v boji proti rakovine najlepšie?

Šošovica

Je bohatým zdrojom vlákniny a predovšetkým sekundárnej rastlinnej látky, ktorá chráni telo pred rakovinou čriev. Je v nej kyselina listová (chráni cievy) a železo, obe tieto látky sú zvlášť dôležité pre tehotné ženy.

Semienka slnečníc

Obsahujú veľa bielkovín a minerálnych látok. Sú bohaté na selén, omega 3-mastné kyseliny a vitamín E. Majú množstvo živín a vlákniny. Konzumujte ich rozumne, pretože obsahujú veľa tuku.

Repkový olej

V porovnaní s olivovým olejom obsahuje jednu omega 3-mastnú kyselinu navyše – kyselinu alfa-linolenovú, ktorá pôsobí protizápalovo. Tip: do šalátových omáčok alebo k dusenej zelenine používajte aj tento olej s ľahkou orieškovou príchuťou.

Klinčeky

Je to vlastne nerozkvitnutý kvietok (púčik) stále zeleného tropického stromu. Obsahuje až 15 percent éterických olejov. Klinčekový olej tlmí bolesť, pôsobí protizápalovo a antibakteriálne. Nekonzumujte ho v tehotenstve.

Olivový olej

Nie je tuk ako tuk. Olivový olej obsahuje omega 3-mastné kyseliny. Tie sú známe protizápalovým účinkom, tiež údajne chránia proti niektorým druhom rakoviny. Najlepší je takzvaný panenský lisovaný za studena.

Jačmeň

Je sa hlavne vo forme olúpaných zrniečok. Obsahuje vlákninu, ktorá spôsobuje, že potrava rýchlo prejde črevami. Rakovinové látky tak nemajú čas na to, aby sa zachytili na stenách čriev, a tak sa znižuje riziko vzniku rakoviny.

Sójové bôby

Izoflavóny v sójových bôboch považujú vedci za významný prvok v boji proti rakovine prsníkov a prostaty. Nemali by sa však konzumovať produkty s vysokou koncentráciou sóje, ktoré môžu rakovinu skôr vyvolať, než obmedziť.

Zázvor (ďumbier)

Obsahuje éterické oleje a gingerol (látku, ktorá spôsobuje jeho pálivú chuť). Má antioxidačné a protizápalové účinky. Odporúča sa pri poruchách trávenia, zvyšuje vitalitu. Pokusy na zvieratách dokázali blahodarný vplyv pri liečbe rakoviny hrubého čreva.

Ovsené vločky

Lepšie je, ak ich budete konzumovať vcelku. Celé zrná majú totiž silnejšie ochranné účinky. Vláknina naštartuje trávenie, takže rakovinotvorné látky idú z tela rýchlejšie. Ovsené vločky je ideálne jesť v kombinácii s jogurtom či nízkotučným mliekom.

Fenikel

V jeho éterickom oleji sa nachádza fenchon, ktorý podporuje vylučovanie tráviacich enzýmov a urýchľuje pohyb čriev, bráni bakteriám v raste, čím chráni črevá. Obsahuje tiež avonoidy, ktoré zachytávajú škodlivé látky.

Zelený čaj

Ázijci ho pijú vo veľkom množstve. Nie je fermetovaný, obsahuje len zelené farbivo a polyfenoly, ktoré pôsobia proti tvorbe rakovinových buniek a protizápalovo. Podľa vedcov by sa mal používať pri liečbe leukémie.

Žihľava

Už pred 100 rokmi ľudia balili maslo do žihľavových listov, aby vydržalo dlhšie čerstvé a netvorili sa v ňom baktérie. Obsahujú kyselinu listovú, ktorá znižuje riziko vzniku rakoviny slinivky brušnej. Žihľava je veľmi chutná v podobe šalátov.

Tymian

Používa sa pri liečbe astmy a dávivého kašľa, pri poruchách trávenia (nadúvanie, hnačka), pri zápaloch močových ciest. Je účinný v boji proti baktériám, plesniam či rôznym parazitom. Pomáha aj proti rakovine.

Ľanové semienka

Pridávajte si lyžicu ľanových semienok do müsli, zvýšite si tým prísun omega 3-mastných kyselín. Sú bohaté zvlášť na nenasýtené mastné kyseliny alignany. Tie sú vhodné pri liečení rakoviny maternice, prostaty či prsníkov.

Chren

Dôvodom, prečo je chren taký dôležitý, sú glukozináty. Stimulujú enzýmy v pečeni a tá ľahšie odvádza škodlivé jedy z tela. Je bohatý na horčičný olej, ktorý je nápomocný v boji s rakovinou pľúc, čriev a prsníkov.

Cesnak

Obsahuje sulfidy, čo sú zlúčeniny síry, ktoré zabraňujú vzniku rakovinových buniek. Navyše zamedzujú tvorbe voľných radikálov (toxické látky). Má antibakteriálne a antivírusové účinky. Obsahuje aj vitamíny B1, B2 a C, ale aj jód, draslík, sodík, vápnik, železo i kyselinu kremičitú, sacharidy.

Tekvicové semienka

Obsahujú predovšetkým vitamín E a karotenoidy, sú bohaté na železo, zinok, selén, fytosteríny (rastlinné tuky) a fytoestrogény (rastlinné hormóny). To všetko pomáha ochrane proti rakovine.

Rozmarín

V liečiteľstve je výnimočný. Ako jedna z mála rastlín zvyšuje krvný tlak. Upokojuje a odstraňuje nervové vyčerpanie a zlepšuje krvný obeh. Vhodný je zvlášť pri reumatizme, kašli, astme, búšení srdca, nervozite, nespavosti a migréne. Je dobrý hlavne pri boji s rakovinou pečene.

Čili papričky

Pálivá látka papričiek (kapsaicín) ničí baktérie a chráni proti rakovine prostaty. Majú vysoký obsah flavonoidov a karotenoidov (látky, ktoré chránia bunky), obsahujú vitamín C.

Celozrnná ryža

Je bohatá na vlákninu, ktorá je najlepšou ochranou proti rakovine čriev. Obsahuje látky chrániace sliznicu hrubého čreva. Kúra s celozrnnou varenou ryžou je vhodná na detoxikáciu a ozdravenie celého organizmu. Je vynikajúcim zdrojom betaglukánu, ktorý podporuje tvorbu makrofágov, najdôležitejšej zložky bunkovej imunity.