Hruškový koláč



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

4 vajíčka, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 dl mlieka, 0,5 dl oleja, 1 čokoláda na varenie, 125 g Hery, cca 800 g očistených hrušiek

POSTUP PŘÍPRAVY

***

Umyté hrušky ošúpeme, nakrájame na štvrtinky, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm.
Keď si ich uložíte do vzduchotesnej nádoby, môžete si ich smelo nachystať ešte pred prípravou cesta.
Roztopíme čokoládu na varenie - aby ste ju nemuseli rozpúšťať vo vodnom kúpeli, stačí, keď si ju necháte rozpustiť v mikrovlnke, alebo skúste moju fintu – rozhorúčim kastrólik na sporáku, vypnem, pridám nalámanú čokoládu a po chvíľke premiešam – je krásne roztopená a trvalo to ozaj len chvíľočku;
Zapneme rúru a pripravíme si cesto: celé vajíčka najprv vyšľaháme s trochou cukru,
potom pridáme zvyšný cukor, aj vanilkový, vyšľaháme do hustej peny,
pridáme roztopenú čokoládu,
rozpustené vlažné maslo,
prešľaháme,
pridáme mlieko,
olej, (v originál recepte je uvedená smotana na šľahanie, už som ho robila aj s ňou, ale cesto sa mi zdalo už trošku ťažšie, tak som ju nahradila mliekom a olejom)
znova premiešame
a počas šľahania pridávame po lyžiciach múku zmiešanú s práškom do pečiva.
Cesto vylejeme na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech, zarovnáme.
Kúsky hrušiek pozastrkujeme (jemne, netreba ich vemi zatláčať) do cesta tesne vedľa seba, tak, ako vidíte na obrázku (nie naležato), aby sa sčasti aj prekrývali
a ešte pohľad trošku zbližšia
a dáme upiecť na 175° C, približne 20 min.
Upečený koláčik môžete pofŕkať čokoládovou polevou
a dozdobiť ešte aj šľahačkou. ***Dobrú chuť***