Hruškový koláč
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
4 vajíčka, 200 g kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, 300 g polohrubej múky, 1 prášok do pečiva, 1 dl mlieka, 0,5 dl oleja, 1 čokoláda na varenie, 125 g Hery, cca 800 g očistených hrušiek
POSTUP PŘÍPRAVY
***
|
Umyté hrušky ošúpeme, nakrájame na štvrtinky, zbavíme jadrovníkov a nakrájame na plátky hrubé asi 0,5 cm. |
|
Keď si ich uložíte do vzduchotesnej nádoby, môžete si ich smelo nachystať ešte pred prípravou cesta. |
|
Roztopíme čokoládu na varenie - aby ste ju nemuseli rozpúšťať vo vodnom kúpeli, stačí, keď si ju necháte rozpustiť v mikrovlnke, alebo skúste moju fintu – rozhorúčim kastrólik na sporáku, vypnem, pridám nalámanú čokoládu a po chvíľke premiešam – je krásne roztopená a trvalo to ozaj len chvíľočku; |
|
Zapneme rúru a pripravíme si cesto:
celé vajíčka najprv vyšľaháme s trochou cukru, |
|
potom pridáme zvyšný cukor, aj vanilkový, vyšľaháme do hustej peny, |
|
pridáme roztopenú čokoládu, |
|
rozpustené vlažné maslo, |
|
prešľaháme, |
|
pridáme mlieko, |
|
olej, (v originál recepte je uvedená smotana na šľahanie, už som ho robila aj s ňou, ale cesto sa mi zdalo už trošku ťažšie, tak som ju nahradila mliekom a olejom) |
|
znova premiešame |
|
a počas šľahania pridávame po lyžiciach múku zmiešanú s práškom do pečiva. |
|
Cesto vylejeme na maslom vymazaný a múkou vysypaný plech, zarovnáme. |
|
Kúsky hrušiek pozastrkujeme (jemne, netreba ich vemi zatláčať) do cesta tesne vedľa seba, tak, ako vidíte na obrázku (nie naležato), aby sa sčasti aj prekrývali |
|
a ešte pohľad trošku zbližšia |
|
a dáme upiecť na 175° C, približne 20 min. |
|
Upečený koláčik môžete pofŕkať čokoládovou polevou |
|
a dozdobiť ešte aj šľahačkou. ***Dobrú chuť*** |