Koláčová klasika-kysnutý slivkový koláčik s mrveničkou
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Cesto: 400 g polohrubej múky, 3 štipky soli, 3 lyžice práškového cukru, 1 vajíčko, 60 g roztopeného vlažného masla, 125 ml vlažného mlieka****
Kvások: opäť 125 ml vlažného mlieka, štipka soli, 1 kávová lyžička cukru,1kávová lyžička pol. múky, pol kocky kvasníc (cca 20 g)***
Mrvenička: 3 polievkové lyžice kryštálového cukru, 3 polievkové lyžice polohrubej múky, 50 g masla alebo Hery*** Náplň: slivky-kompótové alebo čerstvé
POSTUP PŘÍPRAVY
:o)
|
Do preosiatej múky si dáme 3 štipky soli, ale len štipky... |
|
.... a cukor... |
|
...vajíčko... |
|
...vlažné roztopené maslo... |
|
...vlažné mlieko... |
|
...a kvások, ktorý sme si spravili z vyššie uvedených surovín- samozrejme pridáme ho až po nakysnutí... |
|
...takto by to malo vyzerať a teraz už len poriadne miesiť.... |
|
...dobre vymiesené cestíčko posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto, na dobrých 40 minút, možno aj viac... |
|
...zakiaľ cesto kysne, spravíme si mrveničku. Do misky dáme múku... |
|
....cukor... |
|
...zmäknuté maslo... |
|
...a rukou vymiesime takúto mrveničku... |
|
...do cedidla dáme odkvapkať kompótikové slivky a po odkvapkaní im vyberieme kôstky... |
|
...asi takto vyzerá nakysnuté cesto, ktoré vyklopíme na papier na pečenie... |
|
...poprášime múkou a vyvaľkáme... |
|
...vyvaľkané ho prenesieme na plech aj s papierom... |
|
...pridáme vykôstkované slivky... |
|
...mrveničku a šupneme ho do vyhriatej rúry , cca 180 stupňov C na približne 40 minút. Rúru a minúty si regulujte, aby Vám koláčik po bokoch neprihorel a v strede nebol surový. |
|
...tak a tu už je dopečený... |
|
... nakrájame na štvorčeky a dobrú chuť... |