Koláčová klasika-kysnutý slivkový koláčik s mrveničkou



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Cesto: 400 g polohrubej múky, 3 štipky soli, 3 lyžice práškového cukru, 1 vajíčko, 60 g roztopeného vlažného masla, 125 ml vlažného mlieka****
Kvások: opäť 125 ml vlažného mlieka, štipka soli, 1 kávová lyžička cukru,1kávová lyžička pol. múky, pol kocky kvasníc (cca 20 g)***
Mrvenička: 3 polievkové lyžice kryštálového cukru, 3 polievkové lyžice polohrubej múky, 50 g masla alebo Hery*** Náplň: slivky-kompótové alebo čerstvé

POSTUP PŘÍPRAVY

:o)

Do preosiatej múky si dáme 3 štipky soli, ale len štipky...
.... a cukor...
...vajíčko...
...vlažné roztopené maslo...
...vlažné mlieko...
...a kvások, ktorý sme si spravili z vyššie uvedených surovín- samozrejme pridáme ho až po nakysnutí...
...takto by to malo vyzerať a teraz už len poriadne miesiť....
...dobre vymiesené cestíčko posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a dáme vykysnúť na teplé miesto, na dobrých 40 minút, možno aj viac...
...zakiaľ cesto kysne, spravíme si mrveničku. Do misky dáme múku...
....cukor...
...zmäknuté maslo...
...a rukou vymiesime takúto mrveničku...
...do cedidla dáme odkvapkať kompótikové slivky a po odkvapkaní im vyberieme kôstky...
...asi takto vyzerá nakysnuté cesto, ktoré vyklopíme na papier na pečenie...
...poprášime múkou a vyvaľkáme...
...vyvaľkané ho prenesieme na plech aj s papierom...
...pridáme vykôstkované slivky...
...mrveničku a šupneme ho do vyhriatej rúry , cca 180 stupňov C na približne 40 minút. Rúru a minúty si regulujte, aby Vám koláčik po bokoch neprihorel a v strede nebol surový.
...tak a tu už je dopečený...
... nakrájame na štvorčeky a dobrú chuť...